BiH

JP Šume RS: “Šteta zbog bespravno posječene šume viša od milion maraka”

Pričinjena šteta od bespravno posječene šume u bh. entitetu RS u prvom polugodištu 2017. godine iznosila je 1.124.092 KM, potvrđeno je u JP “Šume Republike Srpske”.

Šuma - Instagram

“U prvom polugodištu 2017. godine bespravno je posječeno 1.138 kubnih metara, dok je bespravno posječeno i ukradeno 6.178 kubnih metara šume. Pedeset kubnih metara iznosi krađa gotovih drvnih sortimenata, što ukupno iznosi 7.265 kubnih metara”, istakli su u JP “Šume RS”.

Advertisements

Za šumsku štetu je podnesena 971 prijava, od čega 339 krivičnih, a 632 prekršajne prijave, a od ukupne evidentirane štete 57 posto je pokriveno prijavama…

“Najveća šteta je evidentirana u Šumskom gazdinstvu ‘Jahorina’ Pale, gdje je pričinjeno čak 29 posto od ukupne štete na nivou preduzeća ‘Šume RS’, dok je 12 posto od ukupne štete pričinjeno u Šumskom gazdinstvu ‘Romanija’ Sokolac”, naglasili su iz ovog preduzeća.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove bh. entiteta RS su kazali da je Republička šumarska inspekcija u ovoj godini u okviru akcionog plana za suzbijanje bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa drvnih sortimenata oduzela 1.212 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, čija se vrijednost procjenjuje na 95.442 KM.

“Usljed utvrđenih nepravilnosti Republička šumarska inspekcija je izdala 411 prekršajnih naloga u vrijednosti od 499.900 KM, podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu”, kazali su u ovoj upravi.

Prema Krivičnom zakonu, ukoliko počinilac ukrade više od tri metra kubna šumskih drvnih sortimenata, bit će kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

“Zakon o šumama je predvidio da fizička lica za bespravnu sječu plate kaznu od 300 do 900 KM, a ako isti prekršaj počini pravno lice kazna iznosi od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu moraće platiti kaznu od 500 do 1.500 KM”, upozorili su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove bh. entiteta RS.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh