BiH

Od januara ponovo poskupljuje struja, evo i koliko

Naknada za obnovljive izvore energije sa prošlogodišnjih 0,0044 KM po kilovat satu povećana je na 0,0053 KM što znači da će računi za struju u bh. entitetu Republici Srpskoj biti veći za 0,7 posto.

Struja - Zanimljivekreacije.com

Kako se navodi u Nacrtu Odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora a koji je utvrdila Regulatorna komisija za energetiku bh. entiteta RS novi obračun bi se trebao primjenjivati sa početkom nove godine, pišu “Nezavisne“…

Advertisements

“Ulazni parametri za utvrđivanje naknade su sredstva u iznosu od 24.664.880 KM potrebna za isplatu premija za podsticanje planirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije od 315.159.172 kilovat sati”, navodi se u nacrtu odluke koja će nakon što Vlada bh. entiteta RS da saglasnost, biti objavljena u službenom glasniku bh. entiteta RS.

Kako navode u RERS-u, procjena je rađena na bazi pretpostavke jer je na bazi raspoloživih informacija, u ovom momentu, nerealno očekivati da se u 2018. godini ostvari sva planirana proizvodnja iz Akcionog plana bh. entiteta Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora energije a koja iznosi 490,80 gigavat sati i efikasna kogeneracija 98,31 gigavat sati.

Iz komisije podsjećaju kako naknadu za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju obračunava i naplaćuje snabdjevač krajnjih kupaca i prikazuje kao posebnu stavku na računu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh