BiH

Dragan Čović posjetio Goražde: “Kandidatski status je u našim rukama”

U okviru posjete svim dijelovima države i svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je boravio u Goraždu. Čović se susreo s premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Vladi BPK, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Čović - Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako je cilj ovakvih posjeta dobiti realnu sliku stanja u BiH, koju može predočiti Briselu, gdje putuje 24. oktobra, a da nakon toga ne bude negativnih reakcija iz BiH.

Advertisements

Zato sam želio doći lično. Čini mi se da smo mi stvorili preduslove za kandidatski status, ali to treba u narednih mjesec dana odraditi, da bih ja onda mogao pozvati ključne dužnosnike EU koji su i prijatelji BiH, a sami su vrh donošenja odluka u Briselu, da u 11. mjesecu posjete BiH i da to oni kažu, što se tiče našeg kandidatskog statusa. Dakle, on je tu, u našim rukama“, naglasio je Čović.

Jedna od ključnih stvari, dodao je, je usvajanje budžeta na svim nivoima vlasti, čiji se nacrti moraju usvojiti u novembru, kako bi se pokazala stabilnost države. Nerealizovani transfer iz budžeta FBiH za BPK mora biti izvršen u ovom mjesecu, o čemu će razgovarati s kolegom Bakirom Izetbegovićem. Svoje domaćine on je informisao i o statusu BiH kada je riječ o pristupanju NATO-u.

O MAP-u sam njih samo informirao, kao dijelu naše vanjske politike, da vjerujem da ćemo u 12. mjesecu dobiti MAP (Aktivacioni plan za članstvo u NATO-u, op.a.). Naravno, trebamo donijeti ključne odluke. Mislim da ćemo sutra na Predsjedništvu BiH to i donijeti, ali ostalo je još jedno pitanje koje nam je bitno. To su akcize. To opet nema veze direktno sa odlukama ovdje, ali ima vrlo direktnu vezu sa budućnošću ovog prostora ovdje, jer tim akcizama je predviđeno da po pet feninga ide na ovu razinu vlasti, kad su u pitanju ceste. Na tome ćemo insistirati tako da zaštitimo sve razine vlasti kad je u pitanju ta prihodovna strana, o modernizaciji, izgradnji, popravkama cesta. Kako bi se i ovo područje ovdje pomalo pretvorilo u prvi, ulazni dio BiH, a ne onaj zadnji kako to neko voli kazati“, poručio je Čović.

U završnoj fazi je i popunjavanje upitnika Evropske komisije, a BPK ispunjava sve obaveze u tom procesu.

Premijer Emir Oković je naglasio da je ovo prva posjeta ovakve vrste u mandatu Vlade koju predvodi, te da se tokom sastanka razgovaralo o nekoliko bitnih tema, posebno o ravnopravnosti BPK sa ostalim Kantonima u FBiH.

Imali smo priliku da ukažemo na neke probleme s kojima se suočava ovaj kanton, koji se prije svega odnose na poznato pitanje finansiranja svih ustavnih nadležnosti koje su stavljene u nadležnost kantona u FBiH“, rekao je Oković.

Nakon Banje Luke i Orašja dan ranije, te posjete Goraždu, predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetiće Sarajevo i Zenicu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh