BiH

Sud BiH oslobodio Nasera Orića optužbi za ratne zločine 1992. godine

Sud BiH danas je izrekao oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije RBiH, Naseru Oriću, i pripadniku Armije BiH, Sabahudinu Muhiću.

Naser Orić - Nezavisne.com

Orića je Tužilaštvo BiH skupa sa drugooptuženim Sabahudinom Muhićem teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice.

Advertisements

Prema optužnici, Tužilaštvo BiH teretilo je Orića, tadašnjeg komandanta, i Muhića, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH), da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti…

Tokom suđenja koje je trajalo dvije godine Tužilaštvo BiH je pozvalo četiri vještaka da urade nalaze i mišljenja te saslušalo 14 svjedoka, među njima jednog zaštićenog (O-1) koji je kazao da je vidio kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika. Uložili su i nekoliko materijalnih dokaza.

S druge strane, odbrane Orića i Muhića su iskazima 18 svjedoka, kao i materijalnim dokazima, u potpunosti negirale navode optužnice iznoseći tvrdnje zaštićenog svjedoka odbrane da mu je nuđen novac da lažno svjedoči protiv Orića, uz obećanje da će mu porodica biti evakuisana. Odbrana Nasera Orića suđenje je zaključila tvrdnjom da je cijeli postupak, odnosno optužnica temeljena na neujednačenim iskazima nekredibilnog zaštićenog svjedoka O-1.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivnju.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh