BiH

Mlada Bosanka koja ruši predrasude: Specijalista za BMW. Mušterije se iznenade kada me vide, a roditelji su u početku bili šokirani

Da li ste nekada zamišljali da svoj automobil popravljate kod jedne automehaničarke. Teško biste mogli zamisliti takav prizor, morate priznati.

Anela-Dženana Merdanović - Facebook

Novi trendovi pokazuju da žene polako, ali sigurno ‘okupiraju’ zanimanja u kojima su donedavno muškarci imali glavnu riječ. Jedna od takvih je i mlada Anela-Dženana Merdanović

Advertisements

Ova učenica srednje škole RSI Eupen u Belgiji porijeklom je iz Cazina i nedavno je osvojila nagradu za prvo mjesto završnih radova na državnom nivou.

Anela-Dženana je posebna po tome što ima dva imena, ali osim toga ona ima posebnu ljubav, danas zaista rijetku među nježnijim spolom. Naime, Anela-Dženana se u srednjoj školi odlučila za Elektromehaniku, smjer Elektronika i tako postala jedina djevojka te regije u ovom zanatu. Ljubav prema automobilima i motorima gaji još od rane mladosti.

“Provodeći dosta vremena sa tatom počela sam se zanimati za auta još kao djevojčica koja je često provodila sate istražujući dugmiće u prednjem dijelu. Godina za godinom i moja razmišljanja su tekla u tom smjeru. Prava ljubav se dogodila u trenutku kada me je stric provozao na motoru. Taj doživljaj je bio fantastičan i od tog trenutka sam se zaljubila u motore i ostale sklopove automobila i motora, izjavila je za “Source” portal Anela-Dženana Merdanović.

Radni dan ove mlade djevojke počinje od 8h i već tada startaju novi izazovi koje treba što efikasnije riješiti.

“Trenutno radim u automehaničarskoj radionici specijalizovanoj za američka auta i BMW. Roditelji su ispočetka bili šokirani ali moja upornost je urodila plodom. Od prijatelja imam potpunu podršku”, govori Anela-Dženana.

Po završetku škole za maturski rad uzela je temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te regulisanje toplote, zatim paljenje glazbe itd. Nakon položenih predmeta saznala je da je upravo njen rad osvojio prvo mjesto u cijeloj Belgiji.

“Činjenica je da se mušterije iznenade kada me vide. Ali ubrzo se priviknu i prihvate me kao i ostale članove tog tima. Zahtjevan i komplikovan posao jeste ali to je samo veća motivacija ka ostvarenju cilja. Kada čovjek radi ono što voli, radi to sa zadovoljstvom”, zaključila je za kraj razgovora Anela-Dženana.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh