BiH

Uspješno završena NATO civilna vježba u Tuzli

Domaćin petodnevne NATO civilne vježbe bio je Tuzlanski kanton, a danas je upriličena dodjela cetrifikata predstavnicima 34 nacionalna tima.

U ovoj vježbi je učestvovalo preko 1.200 osoba iz 34 države članice NATO-a i drugih partnerskih zemalja, a cilj vježbe je poboljšanje međusobne saradnje međunarodnih aktera u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Pripreme za ovu vježbu trajale su više od godinu dana, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH kazao je da je BiH profesionalno odgovorila zahtjevima…

“Zadovoljni smo i sretni što je vježba završila, kako sam to ranije rekao, bez ikakvih nesreća i loših posljedica iako se radilo o simuliranju dosta opasnih i komplikovanih i zahtjevnih simulacija. Dakle, mogu slobodno da kažem da kada smo prije godinu dobili povjerenje od NATO-a, imali smo i straha i treme i na jedan određen način plašili smo se ovolike obaveze i odgovornosti”, rekao je Mektić.

Mektić je dodao da je BiH dokazala da može na zadovoljavajući način odgovoriti u slučajevima katastrofa, iako ima mnogo stvari na kojima treba raditi u smislu bolje saradnje i upotrebe zajedničkih kapaciteta, kako bi se djelovalo jedinstveno s ciljem sprečavanja svih vrsta katastrofa.

Vježba je realizovana u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), a njeno organizovanje koštalo je 767.000 KM, od čega je NATO izdvojio 200.000, a BiH ostatak novca.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh