BiH

Bakir Izetbegović na obilježavanju Dana Bošnjaka: “Dugo je prevladavalo negiranje historijskog identiteta Bošnjaka”

Akademijom u Sarajevu održanoj u gradskoj Vijećnici, večeras je obilježen 28. septembar, Dan Bošnjaka. Organizatori su bili Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Kulturna zajednica Bošnjaka “Preporod” i Humantirana organizacija “Merhamet” – Muslimansko dobrotvorno društvo.

Bakir Izetbegović - Fena

Pokrovitelj manifestacije bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Prisustvovale su brojne zvanice, istaknuti bošnjački predstavnici svih nivoa vlasti u državi, drugi članovi političkog života Bosne i Hercegovine, predstavnici akademskog, vjerskog i kulturnog života, nevladinog sektora, kao i brojni drugi gosti, piše “Fena”…

U muzičkom dijelu je nastupila Sarajevska filharmonija sa solistima.

Pokrovitelj Akademije Bakir Izetbegović, podsjećajući u obraćanju zvanicama na kulturno-povijesni trenutak, sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, naveo je da to nije bio prvi muslimanski, već prvi bošnjački sabor na kojem je, drugog dana održavanja, vraćeno ime Bošnjak.

“Ime je vanredno važna stvar, ona nas određuje, definira i čuva sadržaj, a negiranje imena i jezika jeste negiranje samog naroda“, kazao je između ostalog Izetbegović.

“Bošnjaci su vezivno tkivo, cement Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina temelj opstanka Bošnjaka“, njegove su riječi.

Izetbegović je rekao da je na političkoj sceni u XX vijeku dugo prevladavalo negiranje povijesnog identiteta Bošnjaka, ali i da bošnjački intelektualci, učesnici povijesnog sabora 1993., koji nikada nisu odustali od prava jednog naroda i njegovog prava na jezik, nakon demokratskih promjena iz 1990. godine i obnavljanja bosanskohercegovačke državnosti u teškom periodu 1992.-1995., na saboru iz 1993. godine vraćaju ime Bošnjak i ime bosanskog jezika.

“Bošnjaci su prošli tegoban historijski put, plaćena je velika cijena slobode, ali su reafirmirali identitet”, rekao je Izetbegović.

Čestitao je Dan Bošnjaka izražavajući uvjerenje da se on obilježava u korist i na ponos cijele bosanskohercegovačke zajednice.

“Na kulturno-povijesni trenutak vraćanja imena Bošnjak deklaracijom na Bošnjačkom saboru održanom 27. i 28. septembra 1993.”, podsjetio je u večerašnjem obraćanju zvanicama i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić. “Bošnjaci su okončali proces vraćanja svog povijesnog imena”, rekao je između ostalog.

Predsjednik Humanitarne organizacije “Merhamet” Hajrudin Šahić posebno je među zvanicama pozdravio učesnike povijesnog sabora iz 1993.

Večerašnju akademiju zvanično je otvorio predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović koji je izrazio uvjerenje da će obilježavanje 28. septembra prerasti u tradiciju bošnjačkog naroda i njegovih organizacija te institucija.

Zvanicama su se obratili i član organizacionog odbora Akademije te potpredsjednik “Merhameta” Timur Numić, kao i generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh