BiH

Ustavni sud BiH sutra o ustavnosti Izbornog zakona

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je sutra 106. plenarnu sjednicu na čijem je dnevnom redu, među ostalim, uvršteno razmatranje Zahtjeva grupe zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti člana 3.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Kako je na pojasnio registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, tim su zahtjevom osporene odredbe Izbornog zakona BiH kojim je regulisan postupak glasanja bh. državljana koji privremeno žive u inostranstvu u dijelu koji se odnosi na njihovu obavezu da se prije svakih izbora prijave radi uvrštavanja u Izvod iz centralnog biračkog spiska da bi glasali putem pošte, ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP-ima) BiH, piše “Fena”…

Naime, na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH bi, prema prijedlogu dnevnog reda, trebala biti razmatrana još dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Radi se o Zahtjevu 11 poslanika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, te Zahtjevu grupe poslanika Narodne skupštine bh. entiteta RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača (predmet U-5-17)

Istovremeno, plenarni saziv Ustavnog suda BiH trebao bi se izjasniti u vezi sa šest apelacija fizičkih i pravnih osoba, upućenih na rješavanje tom sudu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh