BiH

Delegacija Armije Republike Makedonije u posjeti BiH: “Pametnom odbranom brže do NATO standarda”

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) general pukovnik Anto Jeleč primili su danas u Sarajevu u službenu i prijateljsku posjetu visoku delegaciju Armije Republike Makedonije (ARM), prevođenu generalom potpukovnikom Metodijem Veličkovskim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegacija Armije Republike Makedonije u posjeti BiH - Anadolija

Razgovarali su o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji, gdje su posebno istaknuli mogućnosti proširenja u duhu NATO-ove inicijative “Pametna odbrana”, kao i saradnje u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i izazova migrantske krize.

Konstatovano je da usljed ograničenih resursa sa kojima su suočene, dvije prijateljske zemlje same ne mogu uvijek odgovoriti svim izazovima, ali da se kroz zajedničko djelovanje u regiji to može.

Ministrica Pendeš se posebno osvrnula na makedonsko višegodišnje iskustvo u realiziranju više Akcijskih programa za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), napominjući da bi ta iskustva bila korisna za Bosnu i Hercegovinu, koja aktiviranje MAP-a upravo očekuje.

Dočekujući generala Veličkovića u Domu OS BiH, general Jeleč je govorio o najznačajnijim aktivnostima OS BiH, posebno u razvoju interoperabilnosti i sposobnosti postrojbi, kao i doprinosu međunarodnim mirovnim operacijama.

General Veličkovski je naglasio da ne postoje teme i oblasti u kojima dvije vojske ne mogu sarađivati, te da treba analizirati prioritete radi jačanje dalje saradnje na putu prema NATO.

Razgovorima vojnih delegacija prisustvovali su vršitelj dužnosti ambasade Republike Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski i nerezidentni vojni izaslanik pukovnik Donče Kuzmanov. Planirani posjet visokog izaslanstva ARM se raealizuje od 26. do 28. septembra na više lokacija. U planu je i posjet Središtu za obuku u operacijama podrške miru (PSOTC) u Kampu Butmir, Zapovjedništvu EUFOR-a u BiH i kulturno-historijskim znamenitostima u Konjicu i Mostaru, a položit će se i vijenci na spomen obilježju pogibije makedonskog izaslanstva u avionskoj nesreći, predvođenog tadašnjim predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim u mjestu Rotimlja kod Mostara.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh