BiH

Smijenjeni Delalić: “Konaković manipuliše činjenicama o ViK-u”

“Zašto nema vode u Sarajevu” naziv je saopštenja za javnost kojim se oglasio smijenjeni predsjednik Nadzornog odbora sarajevskog “Vodovoda i kanalizacije” Tajib Delalić.

U saopštenju se između ostalog navodi da Elmedin Konaković, premijer KS-a “vješto manipuliše činjenicama o ViK-u”.

“Skupština i Nadzorni odbor VIK-a nisu smijenjeni zbog nerada, neznanja ili nepoimanja problematike i potreba VIK-a, već zbog zakonom propisanih procedura koje premijeru Konakoviću ne dozvoljavaju samovlašće, a koji iz samo njemu poznatih razloga od početka mandata napada menadžment VIK-a i generalnog direktora Nezira Hadžića”, tvrdi Delalić.

“Ono čemu se nisu nadali i što nisu očekivali je surov i nekorektan odnos isključivo premijera Konakovića, koji je resornog ministra i kompletnu Vladu Kantona Sarajevo podredio svojim namjerama, tj. onemogućavanju preduzeću VIK da se oporavi i stabilizuje sistem vodosnabdijevanja, uskraćujući mu svaku moguću finansijsku pomoć, a istovremeno gurajući ga u kredit EBRD-a znajući ili neznajući da ta sredstva neće biti operativna bar u naredne dvije godine (2016. i 2017. godina)”, navodi Delalić.

Kako je moguće, pita se Delalić, da se u kantonalnom budžetu za 2017. godinu, vrijednom preko 700 miliona KM, za rješavanje gorućeg problema vodosnabdijevanja ne nađe ni milion KM. Također, ističe, da je premijer je zaboravio informisati javnost da će nakon isteka grejs perioda od tri godine, voda u Sarajevu biti skuplja i do 100 posto, a “njegova demagogija o tome kako će kredit vratiti nelegalni potrošači je bacanje prašine narodu u oči”.

“Najveći dug prema preduzeću (oko 45 miliona KM) imaju korisnici u objektima kolektivnog stanovanja gdje VIK nema mogućnost isključenja sa mreže zbog jedinstvenog sistema cjevovoda u zgradama”.

“Potpuno svjesni stanja koje smo zatekli, upravljačke strukture (Uprava Preduzeća, Nadzorni odbor i Skupština preduzeća) su u više navrata uputile zahtjev prema premijeru, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo kao osnivačima Preduzeća za sukcesivnim ulaganjem u vodovodni sistem (kopije tih zahtjeva dajem na uvid svima koje to interesuje uz ovo saopćenje). Iako smo u tome imali podršku resornog ministra, premijer je lično zabranio ministru finansija da u budžet za 2017. godinu uvrsti sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže koja su tražena, iako je za komunalnu privredu planirano oko 50 miliona KM koji su usmjereni drugim komunalnim preduzećima”, saopštava Delalić.

“Neslaganje sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem pojavilo se prilikom izrade Studije za neprihodovanu vodu, gdje je premijer od Nadzornog odbora tražio da izabere drugoplasiranu firmu Dževada Koldže, koja je imala 300.000 KM skuplju ponudu od prvoplasirane firme na javnom pozivu. Poštujući zakonske odredbe, Nadzorni odbor nije pristao na nezakonite radnje, i tog trenutka prestala je svaka vrsta komunikacije premijera sa organima VIK-a, a krenule su javne optužbe da smo svi  nesposobni kao priprema i uvod za sve ovo što se sada događa. Premijer samostalno okolo skuplja samoproglašene eksperte ili svoje bliske prijatelje proglašava takvima, i tešku situaciju u VIK-u svojim manirom i nesuvislim potezima, upličući se u rukovođenje, Preduzeće dovodi do ruba katastrofe”, navodi se u saopštenju  smijenjenog predsjednika Nadzornog odbora “Vodovoda i kanalizacije” Tajiba Delalića.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh