BiH

ViK Sarajevo: Na području kantona 978 aktuelnih  kvarova

Iako su aktivisti sarajevske “Eko akcije” pokrenuli inicijativu za sazivanje tematske sjednice kantonalne Skupštine na kojoj bi se raspravljalo samo o stanju u sarajevskom Vodovodu, još uvijek nisu upućeni zvanični pozivi zastupnicima.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) jučer je usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti kako bi se riješio problem u vodosnabdijevanju u KS. O ovom pitanju trebalo bi se raspravljati na hitnoj sjednici kantonalne Skupštine koja je zakazana za sutra (četvrtak). Očekivanja kantonalnog premijera Elmedina Konakovića su da će novi nadzorni odbor koji je imenovan na 6 mjeseci i u kojem sjede Rasim Mezit, Damir Saračević i Senad Smajlović, smijeniti aktuelno rukovodstvo vodovoda na čelu sa direktorom KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, Nezirom Hadžićem koji snose dio odgovornosti za neadekvatno rješavanje vodosnabdjevanja u KS.

Premijer je izrazio nadu da će novi NO raditi u skladu sa  zakonom te da će slijediti politiku osnivača, tj. Skupštine i Vlade KS-a. Izražena je i nada da do narednog ljeta ( 2018.) ne bi trebalo biti redukcija vode u Sarajevu…

Haber.ba” ističe da su ranije objavljene informacije iz sarajevskog VIK-a potvrđivale da na području ovog kantona ima 978 aktuelnih  kvarova zbog čega stotine litara vode svakodnevno odlaze u nepovrat. Ovaj problem bi mogao biti riješen u roku od 60 dana, ali ako se svi radovi na mreži rade i u noćnim satima kada su redukcije.

“Također, mjerama je obuhvaćena i rekonstrukcija vodovodne mreže angažmanom kredita EBRD-a, promjene pupnih sistema, agregata, a najavljen i poseban odnos u borbi sa nelegalnim korisnicima. Mislimo da treba 20-30 timova kako bi se tih 30 ili 40 hiljada bespravnih korisnika napalo u jako kratkom vremenu”, izjavio je novinarima premijer Konaković.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh