BiH

Novim Pravilnikom sarajevskim srednjoškolcima će biti ponuđena zdrava hrana

Novim Pravilnikom o ishrani djece – učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo koje je izradilo Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade KS, žele se promijeniti loše prehrambene navike kod djece.

Novi Pravilnik namijenjen je srednjim školama, a u njegovoj izradi učestvovao je tim stručnjaka na čelu s profesoricom nutricionizma, Suadom Karić koja je istakla da će Pravilnik djeci i omladini ponuditi kvalitetnu hranu koja će zadovoljiti sve njihove potrebe za zdravim sastojcima.

“To će djeci omogućiti normalan psihofizički razvoj i razvoj njihovih kognitivnih i mentalnih sposobnosti. U razvoj pravilnika uključena je i Kantonalna sanitarna inspekcija kako bi otklonili sve dileme u izradi pravilnika. Pravilnikom će biti obuhvaćeni svi subjekti koji se bave hranom i oni su dužni pridržavati se svih normi, koje je propisala i Svjetska zdravstvena organizacija”, napomenula je Karić…

U ishranu djece biti uključena voda, mliječni napici, voće i povrće.

“Nadam se da će u škole uskoro biti uvedeni aparati za mlijeko i za voće. Riječ je o jedinstvenom projektu, koji će djeci omogućiti fermentisane mliječne napitke i svakodnevno svježe voće”, izjavila je Karić.

Kantonalni ministar Elvir Kazazović objasnio je da se ta ideja zagovara već pola godine i da se nada da će uspjeti pronaći dogovor s dobavljačima koji prođu tender u smislu kapaciteta za opremanje škola.

Ovim Pravilnikom djeca će unutar škole moći kupiti zdravu hranu koja će zamijeniti fast food, a odlazak učenika do obližnjih fast food prodavnica bit će spriječeno uvođenjem ograničenja kretanja učenika oko škole.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh