BiH

KS: Zdravstveni radnici 13. oktobra stupaju u generalni štrajk

Sindikat zdravstvenih radnika mjesecima pregovara s Vladom i resornim Ministarstvom da se satnica radnicima u zdravstvu na području Kantona Sarajevo poveća sa sadašnjih 2,31 na 2,75 KM, međutim bezuspješzno, zbog čega će stupiti u štrajk.

Iz Sindikata su naveli da se Vlada Kantona Sarajevo i kantonalno Ministarstvo zdravstva “neodgovorno i krajnje pasivno odnose prema zahtjevima zdravstvenih radnika”.

“Danas je bio krajnji rok i nismo uspjeli napraviti dogovor, stoga smo zaključili da 13. oktobra stupamo u štrajk do ispunjenja naših zahtjeva, a jedan od njih je regulisanje satnice. Dizanjem satnice pokušavamo popraviti status svih zaposlenih u zdravstvu. Razgovarali smo i o zaključivanju kolektivnog ugovora i da se odmah počne ispunjavati ono što je njime dogovoreno. U ovom trenutku satnica je 2,31 feninga, a radimo 37, dok je prema kolektivnom ugovoru dogovoreno 40”, kazao je predsjednik Sindikata, prim. dr. Edo Selimić.

Dr. Selimić je izjavio da ukoliko se na satnicu doda njegov specijalistički koeficijent, onda ona iznosi 9 KM.

“Nađite mi nekoga ko u Sarajevu radi za devet maraka. Ako satnica ne bude 40, nego 37 i tu poslodavac ostavlja sebi. U brošurama koje ćemo dijeliti svim pacijenatima ćemo objasniti kako, ko i kome se raspoređuje naš novac”, istakao je dr. Selimić.

Stav Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je da ne žele satnicu manju od 2,75 KM za sve zaposlenike u zdravstvu, bilo da su u pitanju doktori ili druge profesije.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh