BiH

Deklaracija o protivljenju izgradnji Pelješkog mosta postala pravosnažna!

Borjana Krišto, Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH ( HDZ BiH) objavila je u Službenom listu BiH Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta koju je ranije usvojio Zastupnički dom PS BiH.

Deklacijom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, samim time i Evropske unije da obustave radove na izgradnji Pelješkog mosta jer ima za cilj dokidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. Bh parlamentarci su pozvali i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da “u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donesu poseban Zakon o moru Bosne i Hercegovine i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama”.

“Ukazujemo Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. Pozivamo medije da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno uključe u aktivnosti odbrane suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru na bazi argumentiranih činjenica. Pozivamo sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Heregovine na moru”, piše u Deklaraciji…

Pozvani su nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da ubrzaju aktivnosti na osiguranju sredstava za potrebe gradnje mosta na međunarodnom putnom pravcu preko rijeke Save kod Gradiške, te na okončanje drugih procedura sa strane Republike Hrvatske kako bi most u što skorije vrijeme bio izgrađen i pušten za međunarodni saobraćaj, uključujući i priključne dionice na teritoriji Republike Hrvatske, čime bi ovaj međunarodni koridor u potpunosti bio funkcionalan.

“Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da prepoznaju značaj i ulogu Bosne i Hercegovine kad je u pitanju izrada dokumentacije za izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, za dio trase preko Popovog polja u Bosni i Hercegovini, te da se ovaj saobraćajni pravac, u dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, usaglasi i obostrano potvrdi, te uvrsti u trasu ovog značajnog koridora, kako bi se osigurali uslovi za finansiranje gradnje na obostrano zadovoljstvo dvije zemlje i omogućilo efikasno saobraćajno povezivanje Republike Italije, Republike Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Albanije s Republikom Grčkom, čime bi Zapadni Balkan dobio još jednu modernu putnu komunikaciju”, navodi se između ostalog u Deklaraciji.

Haber.ba” podsjeća da je objavljivanjem Deklaracije u Službenom listu BiH ovaj dokument postao pravosnažan.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh