BiH

Mektić: “Civilna zaštita u BiH često biva ispolitizovana, a ne bi smjela biti”

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na konferenciji za medije u povodu otvaranja NATO vježbe u Tuzli na pitanje agencije “Fena” može li ocijeniti koliko je unaprijeđen sistem zaštite i spašavanja u BiH u odnosu na 2014. godinu, kada se dogodila prirodna katastrofa, rekao da još uvijek ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutrašnje organizacije i korodinacije u ovom sektoru…

Dragan Mektić - Nezavisne.com

“Pripreme za vježbu upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda “Bosna i Hercegovina 2017” su trajale oko godinu dana, uloženo je puno organizacionih i drugih kapaciteta, izdvojena su značajna finansijska sredstva za ovu vježbu”, navodi Mektić.

“Drago mi je, da je NATO prepoznao određeni napredak u BiH i najveći dio oko organizacije planiranja i simuliranja cjelokupne vježbe povjerio institucijama BiH, to je nama značilo da u okviru ove vježbe provjerimo još jednom, imamo li zaista mogućnosti i dovoljne resurse da možemo organizovati i učestvovati u ovakvoj vježbi i da budemo dio zajedničkih međunarodnih snaga”, kazao je Mektić.

Mišljenja je da se ne posvećuje dovoljna pažnja sistemu civilne zaštite u BiH i da se često pitanje civilne zaštite ispolitizuje u BiH, te da sektor i oblast koja treba da služi direktno spašavanju života ljudi i imovine, ne treba da ima bilo kakve političke konotacije.

“Mi smo vidjeli ovdje kako se život čovjeka može spasiti za jednu minutu, da najveći svjetski centri i klinike mogu da budu uključeni u jednoj minuti, i da se u toj “zlatnoj minuti” spasi život čovjeka”, dodao je.

“Uvažavajući sve naše specifičnosti svi trebamo da gradimo naše kapacitete da međusobno unutar BiH stvorimo mehanizme efikasnije pomoći i da podignemo u svakom dijelu BiH nivo kapaciteta za uspješno otklanjanje katastrofa i posljedica katastrofa”, poručio je Mektić.

Napomenuo je da se tokom ovogodišnjih požara u BiH pokazalo da ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutrašnje organizacije i koordinacije.

Također smatra da se ne posvećuje dovoljna pažnja opremanju službi u sistemu zaštite i spašavanja, poručivši da se nada da će ova vježba svima staviti do znanja da se u ovaj sektor mora ulagati, konstatujući da se ulaganjem u ovaj sektor doprinosi poboljšanju opšte sigurnosti unutar BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh