BiH

Počela NATO civilna vježba “Bosna i Hercegovina 2017”

U Tuzli je danas počela NATO civilna vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda u slučajevima poplave ili zemljotresa.

Ilustracija

U vježbi učestvuje preko 1.200 osoba iz 34 države savezničkih i partnerskih nacija, a osim domaćih, učestvovat će i nekoliko međunarodnih organizacija i tijela.

Cilj ovakvih NATO-ovih aktivnosti je vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe, te poboljšanje njihove efikasnosti i saradnje u takvim situacijama…

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je da je ovo prilika da se pokaže da su institucije organizirane, ali i da se vidi koliko su uvježbani i čime raspolažu međunarodni timovi.

“Poplave koje su 2014. godine pogodile jednu petinu teritorije, uzrokovale su ljudsku patnju i velike štete od kojih se pogođene zajednice još uvijek oporavljaju. Ipak, u toj velikoj ljudskoj patnji, građani BiH nisu ostali sami, jer je pomoglo 850 spasilaca iz 22 evropske države. Zahvalni smo za pomoć spasilaca, koji su u teškim uslovima spašavali ljudske živote i njihovu imovinu”, izjavio je Mektić.

Vježbu pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017” zajednički izvršavaju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), NATO-ov glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima u euroatlanskom području.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh