BiH

I pijace u trgovačkom sistemu: Za 60 dana i na pijacama se mora se plaćati radni staž i osiguranje

Ovih dana očekuje stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom se nastojalo unaprijediti kategorija trgovac-pojedinac, pa je za obavljanje tog posla potrebno imati završenu tek osnovnu školu.

Zanimljivo je i da je ovim zakonom promjenjena obaveza stranim državljanima koji su do sada morali imati radnu dozvolu kao uslov za izdavanje odobrenja za otvaranje trgovačke radnje. Sasvim je očekivano da će najviše reakcija dolaziti od strane ljudi koji svoje proizvode prodaju na pijacama / tržnicama.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini organizatori/vlasnici pijaca, biće obavezni da prodajna mjesta iznajmljuju samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima. Uvođenjem ovakvih mjera vlasti namjeravaju ostvariti značajno smanjene sive ekonomije što je dobrim dijelom izazvano i činjenicom da se značajan broj pojedinaca bavi trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, da cijene usluga organizatora pijace nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa…

Sa ciljem stvaranja olakšica trgovcima kreiran je tzv. povoljan “finansijski zakonski okvir” kojim je omogućeno plaćanja obaveznih zakonskih doprinosa za PIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM.

Ako pojedinac samostalno obavlja posao trgovca plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu biće 70 KM. Da usklade svoje poslovanje sa novim zakonskim okvirom, trgovci imaju dva mjeseca u suprotnom, podlijegaće kaznama inspekcijske kontrole poslovanja.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh