BiH

Cavusoglu u Sarajevu: “FETO je opasnost za državu i porodicu, ne šaljite djecu u njihove škole”

Zamjenik premijera Republike Turske, Hakan Cavusoglu, danas je u Sarajevu građanima Bosne i Hercegovine poručio da “isprani umovi članova terorističke organizacije FETO predstavljaju opasnost za državu, za institucije, ali i za porodicu”.

Hakan Cavusoglu - Anadolija

Zamjenik turskog premijera je podsjetio da se teroristička organizacija FETO, zloupotrebljavajući vjerske osjećaje i pod izgovorom obrazovanja, pokušava približiti ljudima u svakoj zemlji u koju dođe, a potom, zloupotrebljavajući osjećaje ljudi, odvoji od njih njihovu djecu, javlja “Anadolija”.

“Djeca koja pohađaju njihove škole bivaju doslovno formatirana i ti formatirani umovi kada dođe vrijeme i kada su okolnosti pogodne, pripremaju se na takav način da postaju ubice koje su spremne udariti na vlastiti narod, na državu, pa čak i na svoje bližnje. Drugi cilj te organizacije je infiltrirati svoje podanike u strukture države tako da su u stanju bukvalno paralizovati institucije sistema. Pripadnici FETO-a su licemjerni, dobro se skrivaju, a prijetnja i ucjena im je često oružje”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da je FETO putem škola koje otvara ušao u mnoge zemlje svijeta.

“Zabrinjavajuće je to što tamo gdje god su prisutni lako i bez prepreka dolaze do korporativnih struktura, što nas navodi na razmišljanje da iza njih stoji neki drugi rukovodeći um. Primjera radi, njihov vođa (Fetullah Gulen) bez smetnje boravi u Americi, mnogi drugi članovi ove organizacije dobro su prihvaćeni u brojnim evropskim zemljama. U našoj su državi isti ti teroristi 40 godina infiltrirani u sve pore državnih institucija i samo u jednom danu su pokušali da unište državu, ali je narod herojskom borbom sačuvao demokratiju”, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je bh. građanima, posebno roditeljima školaraca, poručio da ne dozvolite da FETO jača u Bosni i Hercegovini.

“Ne možemo vam garantovati da nećete proživjeti sutra ono kroz što Turska prolazi danas… Ako pošaljete djecu u njihove škole shvatićete u jednom trenutku da ste ih izgubili, ali će tada biti već suviše kasno. Pravi prijatelj vam govori iskreno, govori vam i ono što ne želite čuti. Mi smo doživjeli tegobe, nemojte i vi”, kazao je.

Zamjenik turskog premijera je podsjetio i na pokušaj državnog udara kojeg su pokušali izvesti članovi FETO-a 15. jula prošle godine.

Kada je riječ o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, Cavusoglu je kazao da je jedan od najvećih prioriteta Turske prosperitet Bosne i Hercegovine “koju podržavamo u svakom vidu napretka uz očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta”.

Govoreći o projektu izgradnje puta između Sarajeva i Beograda, Cavusoglu je istakao kako je Turska uvijek uz BiH, njen napredak i prosperitet.

“Smatram da Bosna i Hercegovina, s ekonomskim razvojem, uspjehom u integracijskim procesima, postaje značaj faktor mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji jugoistočne Evrope”, rekao je zamjenik turskog premijera.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh