BiH

Doktori bolnice u Zenici najavili štrajk, većina odjeljenja će biti blokirana

Više od 1.300 radnika Kantonalne bolnice u Zenici stupit će 18. oktobra u štrajk, zbog, kako su naveli, katastrofalnih uslova u kojima rade.

Kantonalna bolnica Zenica - Facebook

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH i Osnovna organizacija sindikata Kantonalna bolnica Zenica obavijestili su Upravu zeničke bolnice da narednog mjeseca stupaju u štrajk, koji će trajati do ispunjenja uslova radnika, prenosi “NAP“…

Zenički zdravstveni radnici traže sprečavanje neujednačenih povećanja plaća za jednu grupu zaposlenika u odnosu na ostale radnike u Kantonalnoj bolnici Zenica, traže poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, traže i sprečavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoba iz zeničke bolnice, kao i usklađivanje plaća zdravstvenih radnika s indeksom potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini.

“Tokom štrajka, koji će trajati do ispunjenja naših uslova, doktori ipak neće blokirati sva odjele u bolnici, kako zdravlje naših pacijenta ne bi bilo ugroženo. Primat ćemo sve pacijente čiji je život u opasnosti, radit će Odjel urgentne medicine, Odjel intenzivne njege, Centar za transfuziju, a neće biti blokade i u radu djelatnosti eksplantacije organa”, naveli su iz Sindikata, dodavši:

“Dinamika poslova na ostalim odjeljenjima će biti ista kao u dane vikenda ili tokom praznika, a dijagnostičke procedure samo ako doktor procijeni da je to potrebno uraditi hitno, dok će nemedicinski radnici obavljati isključivo poslove čijim odgađanjem bi mogao biti ugrožen život pacijenta”.

Iz Sindikata podsjećaju da su štrajk najavili u martu, ali su odustali od njega tokom ljetnih mjeseci kako rad bolnice kao i godišnji odmori zaposlenih ne bi bili ugroženi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh