BiH

Najavljen sporazum: Građani BiH će uskoro samo sa ličnom kartom moći putovati u još jednu zemlju

Saradnja u oblasti sigurnosti Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije na visokom je nivou, što je od iznimnog značaja za obje zemlje jer bez stabilne sigurnosne situacije nema ni kvalitetnog napretka zemlje, ocijenjeno je danas nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ministra unutrašnjih poslova Makedonije Olivera Spasovskog.

Granićni prelaz - Indikator.ba

Na sastanku u Sarajevu sagovornici su naglasili da iako nemaju otvorenih pitanja postoje brojni zajednički sigurnosni izazovi koje je potrebno rješavati, a među kojima su pitanje migracija, terorizma i ekstremnog radikalizma, krijumčarenja ljudi te robe, piše “Fena”…

Sagovornici su istakli da se dobra politička saradnja i saradnja dvaju ministarstava treba spustiti na operativni nivo, te je dogovorena i uzvratna posjeta Makedoniji policijskih eksperata koji će tako razmjenjivati iskustva i razgovarati o mogućnosti saradnje.

“Dvije zemlje su dio istog regiona zapadnog Balkana, zajednički sarađujemo kada su u pitanju regionalni projekti, često se susrećemo na konferencijama koje se tiču unapređenja sigurnosti, s Makedonijom imamo potpisane i broje bilateralne sporazume”, kazao je Mektić.

Na press-konferenciji je najavljeno i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obrnuto, što govori o međusobnom povjerenju među državama, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o razmjeni zaštićenih svjedoka.

Spasovski je podsjetio i da je nedavno potpisan sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, te je naglasio da uspješna saradnja dviju zemalja znači i dobru saradnju u regionu u oblasti sigurnosti.

“Kada je u pitanju ekstremni radikalizam to je zajednički, ali to je i globalni problem. Važno je uspostaviti mehanizme za prevenciju te raditi na procesu deradikalizacije i resocijalizacije za osobe koje su se vratile sa stranih ratišta”, pojasnio je Spasovski.

Osvrnuo se i na istrage koje su vođenje nakon što je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, naglasivši da su dvije pokrenute istrage o tom događaju zatvorene.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh