BiH

HNK: Usvojen Zakon o zaštiti porodice s djecom

Hercegovačko-neretvanski kanton nakon 18 godina dobio je Zakon o zaštiti porodice s djecom.

Početak primjene Zakona je najavljen za 1. oktobar i trebao bi otkloniti višegodišnju diskriminaciju porodilja, djece i ostalih kategorija čija prava će napokon biti regulisana.

Vlada HNK donijela je Odluke o utvrđivanju  iznosa određenih prava, a potrebna sredstva bit će osigurana u kantonalnom budžetu.

Dodatak na djecu će iznositi 25 KM mjesečno.

Djetetu bez jednog ili oba roditelja, ili s invaliditetom, utvrđuje se dječji dodatak u iznosu od 35 KM.

Naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok je odsutna s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, utvrđuje se u iznosu od 40 posto od prosječne plaće koju je ostvarila u periodu od šest mjeseci prije početka korištenja porodiljskog odsustva.

Novčana podrška ženi-majci koja nije u radnom odnosu iznosit će 20 posto od prosječne plaće ostvarene u FBiH u prethodnoj godini.

Jednokratna podrška za opremu novorođenog djeteta utvrđuje se u iznosu od 200 KM.

Novčana podrška isplaćivat će se u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta za žene–majke koje nisu u radnom odnosu, a godinu dana za one koje su u radnom odnosu, a ovo pravo će moći ostvariti ukoliko ispunjavaju određene propise i kriterije.

 

 

 

 


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh