BiH

Nastupila nova 1439. hidžretska godina

U srijedu, 20. septembra, s akšam-namazom je nastupila nova 1439. hidžretska godina, po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

nova hidžretska godina - Anadolija

Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 21. septembra, odnosno 1. muharrema 1439. hidžretske godine.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način, piše “N1“…

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je povodom obilježavanja hidžretske 1439. godine nakon akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić-Vili organizovao akademiju pod nazivom “Putevima Hidžre”.

Svečanost su izvedbom ilahija i kasida uveličali hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hor džemata Sokolović-Kolonije, hor džemata Podlugova, te naratori.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH su svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestitali nastupajuću novu hidžretsku godinu riječima: Sene-i džedide mubarek olsun!

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh