BiH

Kavazović uputio poruku povodom Hidžretske nove godine

Optužbe koje čujemo na naš račun i poruke onih koji bi da svijet straše našim prisustvom ne trebaju da nas brinu ako smo sigurni u svoju islamsku tradiciju i ako smo joj odani. Ona nam je bila utočište i sigurna luka i u drugim brojnim izazovima kroz koje smo prošli, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u čestitci povodom nastupanja 1439. hidžretske godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH danas, 20. septembra, sa akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina. Prvi dan Nove hidžretske godine je u četvrtak 21. septembra, to jeste 1. muharrema 1439. hidžretske godine.

Ovim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj je rekao kako je to tradicionalno dan u godini u kojem se muslimani tradicionalno zagledaju nad svojim djelima u prošloj godini i pred sebe stavljaju nove zadatke i izazove.

U protekloj hidžretskoj godini muslimani svijeta su bili suočeni sa brojnim poteškoćama. Muslimanski svijet razaraju nesloga i sektaški sukobi. Ipak, sve su glasniji pozivi da se ummet vrati vrijednostima koje simbolizira između ostalog i hidžra. Prvo što je Poslanik, a.s., učinio nakon što je iz Meke prešao u Medinu bilo je bratimljenje među muslimanima iseljenicima (muhadžirima) i onima koji su ih prihvatili (ensarijama). To muslimansko bratstvo, koje prevazilazi sve druge podjele danas je tako potrebno muslimanima“, naglasio je Kavazović, te dodao:

Mi u našoj domovini, hvala Bogu, živimo u miru, ali sa stalnim izazovima, koji ne smiju u nama izazvati očaj nego odlučnost da se sa svim izborimo. Duboko vjerujem da su uz Božiju pomoć, najgora vremena za ovaj naš narod i domovinu iza nas. Optužbe koje čujemo na naš račun i poruke onih koji bi da svijet straše našim prisustvom ne trebaju da nas brinu ako smo sigurni u svoju islamsku tradiciju i ako smo joj odani. Ona nam je bila utočište i sigurna luka i u drugim brojnim izazovima kroz koje smo prošli.

Reisu-l-ulema Kavazović je dodao da dok se muslimani čitavog svijeta prisjećaju hidžre Poslanika, a.s, i prvih muslimana koji su svoj dom morali napustiti zbog svoje vjere, njegovi sljedbenici u dalekom Mijanmaru prolaze kroz isto iskustvo.

Mlada, nemoćna muslimanska zajednica u Medini bila je domaćin i pobrinula se da s muhadžirima podijeli njihove brige i njihovu bol. Nadamo se da će u danima hidžre muslimani svijeta koji danas imaju moć i žive u miru, pa i Bošnjaci, naći snage da budu ensarije, i makar s jednim djetetom ili jednom porodicom podijeliti brige koje sa sobom donosi progon i rat“, poručio je Kavazović, a svoju poruku završio je čestitkom:

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1439. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina će se tradicionalno obilježiti na prigodan način. Centralna manifestacija na području Medžlisa IZ Sarajevo biće održana nakon akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili, a nakon programa će biti upriličen i vatromet.

Prvog dana Nove 1439. hidžretske godine, u četvrtak 21. sepembra, nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji također će biti upriličen prigodan program.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh