BiH

Podršku Bećirovićevom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH dala brojna udruženja žrtava genocida

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH poslanika Denisa Bećirovića.

Denis Bećirović - Anadolija

Bećirović je na sjednici komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao kako smatra da su sazreli uslovi da se unutar Parlamentarne skupštine, prvo u Predstavničkom domu, zatim i u Domu naroda, usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na zabranu kandidovanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca i njihovog imenovanja na javne funkcije.

Podršku incijativi Bećirovića dala su brojna udruženja, a tim povodom oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zajedno sa 35 drugih Udruženja i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini podržavaju incijativu poslanika Denisa Bećirovića za dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Udruženja i nevladine organizacije koje su podržale prijedlog poslanika Bećirovića koji se odnosi na zakonsko spriječavanje i kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, Holokausta, zločina protiv čovječnosti, i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva utvrđenih međunarodnim i domaćim sudom već niz godina skreću pažnju na važnost i potrebu ovog zakona. Također, smatraju da je neophodno da se Izbornim zakonom spriječi kandidovanje osuđenih ratnih zločina kako bi žrtve i preživjeli mogli da se suoče sa svojom prošlošću, te integrišu u javni i socijalni život BiH društva.

Pozivamo poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da podrže usvajanje zakona.”

Predstavnički dom Parlamenta BiH zasjeda danas, a raspravljat će o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio Denis Bećirović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh