BiH

Na današnji dan otvoren Memorijalni centar u Potočarima

Danas se navršilo četrnaest godina od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra u srebreničkom naselju Potočari.

Na ovome mjestu smješnena su spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine. Ovaj veličanstveni kompleks koji na prvi pogled izaziva strahopoštovanje kako žrtava tako i njihovih porodica, prvi put je otvoren 20. septembra 2003. godine. Zanimljivo je da je ta čast pripala bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu.

Iz godine u godinu to je mjesto traženja smiraja za stotine novih žrtava genocida u Srebnrenici. Do danas je u Memorijalnom centru ukopano 6.575 žrtava genocida, ali ovaj broj nije konačan. Iz Instituta za ratne zločine u BiH u nekoliko navrata potvrđivano je da je gotovo nemoguće pronaći svaku žrtvu genocida što porodice dodatno boli.

Haber.ba” podsjeća na izjavu predsjednika Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Carmela Agiusa od 11. jula 2017. koji se prisjetio svog prvog dolaska u napuštenu Srebrenicu, okruženu brojnim masovnim grobnicama.

“Čuli su se glasovi očajnih, preživjelih, koji su zahtijevali pravdu”, tvrdio je Agius podsjetivši na postojanje masovnih grobnica, Agius je kazao da su “počinioci užasnih zločina znali da ono što rade nije ispravno i uradili su sve u svojoj moći da sakriju svoje zločine, da sakriju svoju sramotu. A istina, kao ulje, će kad-tad isplivati na površinu i isplivala je.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh