BiH

Parlamentarci danas o zabrani kandidovanja na izborima osuđenicima za ratne zločine u BiH

Nakon višemjesečnih prepucavanja danas bi se na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebale razmatrati izmjene i dopune Izbornog i Krivičnog zakona.

Izmjenama je predviđena zabrana kandidovanja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabrana negiranja genocida i drugih zločina. Ova izmjene od presudnog su značaja zza BiH jer je u ovoj zemlji sve učestalija praksa da se osuđenici za ratne zločine nagrađuju za mučenja, progone, silovanja i ubijanja pa im se daju politički mandati sa visokim platama. Ovim su ponovo gospodari ljudskih sudbina onih osoba koje su ratnih 90-ih proganjali, ubijali. “”Haber.ba podsjeća na slučaj Fikreta Abdića (osuđenika koji je 20-togodišnju kaznu odležao u sudu u Rijeci (Hrvatska), a danas je načelnik Općine Velika Kladuša u kojoj je ratnih godina osnovao i proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna što bi se u svim normalnim državama okarakterisalo kao državni udar,a takvoj osobi bi se zabranio dolazak u ovu zemlju).

Haber.ba” podsjeća i da je Ustavnopravna komisija ranije podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidovanje osuđenih ratnih zločinaca, te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginalizovanja genocida. Zanimljivo je da je ovo pitanje pokrenuto prvi put nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pored navedenog, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH po kitnom postupku razmatrat će se izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama, te izmjene zakona o ministarstvima i drugim organima uprave, a trebalo bi biti govora i o dopunama Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh