BiH

Mostar: Ostavite heroje da počivaju na miru

Zloupotreba lika i djela nekih od najznačajnijih ličnosti BiH u periodu 90-ih godina, veoma su česta pojava u postratnoj BiH.

Zbog toga je Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH u HNK i ratni komandanti ARBiH grada Mostara, reagovala na sapštenje Press-centra SBB-a od 15. septembra. Navedena boračka udruženja najoštrije osuđuju zloupotrebu lika i djela heroja Mostara i BiH, brigadnih generala Midhada Hujdura Hujke i Arifa Pašalića. U saopštenju se navodi da se herojima manipuliše u svrhu političkih i ličnih obračuna.

“Posebno je nedopustivo pogibije naših heroja stavljati u kontekst sumnjivih kriminalnih obračuna jer njihovi životi, herojska djela i okolnosti smrti nisu bili takvi”, navodi se u saopštenju u kojem podsjećaju da je Midhad Hujdur Hujka herojski poginuo u akciji oslobađanja Sjevernog logora prilikom deblokade grada Mostara, od granate ispaljene sa položaja HVO-a, dok je general Arif Pašalić poginuo u saobraćajnoj nesreći nakon rata.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH u HNK iza koje stoje potpisuju Savez RVI HNK, JOB HNK “Unija veterana”, UG DNRP “Zlatni ljiljan” HNK i OPŠiPB HNK, upozorava  da neće “nikome dozvoliti  da radi ličnih i dnevnopolitičkih interesa, manipuliše našom borbom i onima koji su dali svoje živote za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu”.

“Gospodo političari, pustite naše heroje da počivaju u miru jer oni su to zaslužili, a Vi ako želite pomoći boračkoj populaciji, nemojte to raditi dirajući u svetinje, nego pomozite u donošenju najpovoljnijih zakonskih rješenja za dobrobit cjelokupne boračke populacije”, navodi se u saopštenju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh