BiH

BiH: Preko leđa privatnika štiti se javni sektor

“Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultuje milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim preduzećima. Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme”, navodi se između ostalog u saopštenju za javnost ogorčenih članova Udruženja poslodavaca FBiH.

Najbolji dokaz takvog stanja, navode iz Udruženja, je činjenica da je Vlada FBiH ponovila Javni poziv za kandidovanje programa utroška preostalih sredstava iz Budžeta FBiH za 2017. godinu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industije čime se “tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencioniraju javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika”. Ova izdvajanja privatni poslodavci uredno moraju isfinansirati u suprotnom, slijede sankcije.

“Za ovu svrhu Vlada FBiH je u Budžetu za 2017. godinu izdvojila ukupno 1,5 miliona KM. Tako se novcem uzetim od poreznih obaveznika, najčešće privatnih kompanija iz realnog sektora, kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u takvim preduzećima u kojima već odavno vlada nepisano pravilo imenovanja na rukovodeće pozicije “podobnih, a ne sposobnih””, navode iz Udruženja…

“Vlada FBiH u protekle dvije i po godine kontinuirano je predlagala zakone i donosila uredbe i odluke kojima se dodatno povećavaju troškovi proizvodnje, cijena rada i smanjuje konkurentnost privrede FBiH”, tvrde u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja podsjećaju i da je Porezna uprava Federacije BiH krajem juna ove godine, objavila prvih deset kompanija koje budžetu FBiH duguju stotine miliona KM te da  među tim firmama nema niti jedne privatne kompanije.

“Ovaj nesrazmjer treba riješiti sistemski i po istim aršinima”, ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh