BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović prisustvovao sastanku na visokom nivou o reformi UN

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović učestvovao je na sastanku na visokom nivou o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedavao Donald Trump, predsjednik SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Čović - nezavisne

Prije početka samog sastanka upriličeno je zajedničko fotografiranje šefova delegacija. Na sastanku se raspravljalo o reformi Sekretarijata UN, revitalizaciji Generalne skupštine, te o reformi Vijeća sigurnosti.

Cilj revitalizacije Generalne skupštine je jačanje njene uloge i autoriteta, kao najvažnijeg organa UN i, u okviru toga, unapređenje radnih metoda i Skupštine i Ureda predsjednika Skupštine.

Čović je podržao reafirmaciju njene uloge i autoriteta u globalnim pitanjima koja se tiču međunarodne zajednice, kako je to i navedeno u Povelji UN.

Pitanje reforme Vijeća sigurnosti, kao jednog od ključnih organa UN, aktuelno je već duži niz godina, budući da se njegova temeljna struktura i način rada nisu suštinski mijenjali još od njegovog osnivanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Čović pružio je podršku reformi Vijeća sigurnosti na osnovu postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Generalnoj skupštini.

Na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović održao je i niz bilateralnih susreta s predsjednicima drugih država.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh