BiH

Potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici između BiH i EU odobrena sredstva za realizaciju četiri važna projekta u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Deniz Zvizdić boravio je danas u Briselu gdje je sa komesarkom EU za mobilnost i transport, Violetom Bulc, potpisao Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i EU.

Potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici između BiH i EU omogućit će pokretanje realizacije četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

Prvi projekat se odnosi na dionicu autoputa Vc, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura…

Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.

Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura.

Cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja te razvoj transportne mreže EU i zemalja potpisnica.

U okviru ovog ugovora Bosni i Hercegovini je odobreno četiri, Srbiji dva i Makedoniji jedan projekat ukupne vrijednosti 538,8 miliona eura.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh