BiH

U posjeti sakupljačima sekundarnih sirovina na duvanjskom smetljištu: Obogatit se ne može, ali ovaj posao ne da umrijeti

Već je nekoliko godina od kada je nekolicina sakupljača sekundarnih sirovina iz srednje Bosne i okolice Konjica pronašla sebi radno mjesto na duvanjskoj deponiji na Paklinama, s desne strane puta Tomislavgrad – Prozor.

Ahmetović je stalno na deponiji a Dedić samo preko dana - Avaz

Uvijek radno

Na ovoj goleti ljeti su paklene vrućine, a zimi sibirska studen. Ali, uvijek je radno. Uz deponiju je i nekoliko kućeraka, napravljenih od otpadne daske i najlona, u kojima se za nevremena sakupljači sklone, a u jednoj od njih 67-godišnji Konjičanin Smajo Ahmetović, sa šest godina mlađom suprugom Melćom, već šestu godinu i trajno boravi, radeći težak, ali kako kaže, častan posao, kako bi preživjeli.

“Obogatit se ne može, ali ni ovaj ti posao ne da umrijeti”, kaže Smajo te dodaje da nema penziju pa moraju raditi. Najveći problem im je voda, do koje moraju do najbliže benzinske pumpe. Drva je Smajo nalagerovao. Našao ih je na otpadu. I već loži. Tu je i gril od stare šporetske rešetke, a oko Smaje su i vrane, desetak pasa lutalica te nekoliko duvanjskih konja, koji na deponiji traže ostatke hrane. Tokom dana, dođe i nekoliko sakupljača otpada i iz srednje Bosne, ali ne noćivaju na deponiji, prenosi “Avaz“…

Samo se odmore na bačenom namještaju u kolibama ili oko njih. Jedan od njih je i 47-godišnji Naser Dedić iz Donjeg Vakufa, koji je skoro svakodnevno na ovoj deponiji sa tri godine mlađom životnom saputnicom Ramizom. I on ima svoju barakicu, koja mu služi samo preko dana. A na njoj je natpis “Sretno uplatno mjesto”.

“Ma, to su momci našli na otpadu i zalijepili da se malo našalimo na vlastiti račun. U šali je lakše raditi ovaj teški i opasni posao, ali smo prisiljeni. Nešto se raditi mora. Ljudski je raditi i ovaj posao nego se baviti nečim što ne valja. Važan je čist obraz, ruke se od smeća lako operu, ali ukaljan obraz nikad. Zato sam ovdje. Ja imam kuću u Donjem Vakufu i otud dolazim ovamo na radno mjesto”, povjerio se Naser, dodavši da otpad prodaju otkupljivačima.

Općinske vlasti

I Naser i Smajo zahvaljuju općinskim vlastima Tomislavgrada što im ne smetaju da ovdje rade, zapravo im besplatno razvrstavaju otpad. Kad oni pokupe metal, staklo, plastiku, prostirke, bačenu garderobu… komunalcima ostaje organski otpad i manje materijala za zatrpati, a i okolina je manje zagađena.

Ponekad nas čak i obiđu Duvnjaci i donesu nam nešto hrane, pića, lijekova, odjeće…”, govore sagovornici.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh