BiH

BiH: Za posjedovanje ometača radara kazna i do 1.000 KM

U Bosni i Hercegovini ometači radara se prodaju javno, a čak i “Google Store” ima aplikaciju “Radar Beep”.

Kako je BiH poznata po zloupotrebi kako položaja tako i određenih prava, domišljatim Bosancima i Hercegovcima nije trebalo puto da činjenicu o objavljivanju mjesta postavljanja radara (gdje bi trebalo brzinu vožnje prilagoditi ograničenju) iskoriste kako bi stekli naviku vožnje u skladu sa ograničenjima, naši ljudi su se pozabavili pronalaskom mogućnosti ometanja radara.

Valjda je spravica za ometanje “jeftinija” od smanjenja brzine na određenim lokacijama…

Saobraćajna policija je krenula u borbu sa ovim “varalicama” pa su podsjetili da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH nalaže da je korištenje bilo kakvih uređaja koji ometaju signal radarima strogo zabranjen i kažnjiv.

Ukoliko posjeduje ovakav uređaj u svom automobilu vozač će biti kažnjen kaznom od 100 do 300 KM ili pak zabranom upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca, te dva kaznena boda. U slučaju da se kod vozača odgovornog za saobraćajnu nesreću pronađe ovakav uređaj visina kazne može dosezati i do 1.000 KM.

Znimljivo je da se u ovoj zemlji ovakvi uređaji prodaju javno, a čak i na “Google Store”-u postoji aplikacija “Radar Beep”, te da nikome nije palo na pamet da sankcioniše i one koji prodaju sprave za ometanje rada policije.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh