BiH

Trojici radnika Željeznica RS pozlilo tokom štrajka glađu

Trojici radnika, koji zajedno sa njih dvadesetčetvoricom štrajkuju šesti dan glađu, je pozlilo i odvezeni su kolima Hitne pomoći.

štrajk - ATV

Nezadovoljni željezničari štrajkuju sa zahtjevima da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje, saznaje “ATV“…

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite bh. entiteta RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje.

Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

“Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju”, rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

“Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM”, rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

“Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u (bh. entitetu) RS”, kazao je Marin.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh