BiH

HRVATI PRONAŠLI NOVU ŠOPING MEKU: Bosanska Posavina procvjetala, zabilježen pravi trgovinski “boom”!

Prekogranični šoping Slavonaca u susjednu Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a, sve više cvjeta, a u oraškoj Posavini zabilježen je pravi “boom”.

Šoping - Ilustracija/SlobodnaDalmacija.hr

U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima koje je tokom posjeta Orašju iznio direktor Granične policije BiH Zoran Galić, a prenio lokalni portal “Orašje News”, preko graničnog prijelaza Orašje, jednog od najfrekventnijih prijelaza u BiH, zabilježen je prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava , piše “Glas Slavonije“…

Dnevno je, računica govori, prijelazom Županja-Orašje u prosjeku prolazilo 5.153 vozila s 11.757 putnika.

Jedan od glavnih razloga odlazaka u prekogranični šoping je povrat PDV-a na kupljenu robu, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

O osjetnom porastu šoping-turizma govore podaci koje je Glasu Slavonije dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

“Za period od 1. januara do 30. juna 2017. na Graničnom prijelazu Orašje ovjereno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebao biti vraćen je 1.7 miliona KM”, saznaje se od glasnogovornika Uprave Ratka Kovačevića.

Riječ je o iznosu od oko 6,8 miliona kuna koji pokazuje da su u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani, a u konkretnom slučaju prednjače Slavonci, u trgovačkim centrima bosanske Posavine potrošili više nego u cijeloj 2016. godini!

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prilikom napuštanja carinskog područja BiH putnici su lani na graničnom prijelazu Orašje prijavili kupljenu robu vrijednu više od 10 miliona KM (oko 40 miliona kuna). Za nju su tražili povrat 1,4 miliona KM PDV-a.

Ako se zna da se pravo na povrat poreza ostvaruje kupovinom robe u vrijednosti minimalno 100 konvertibilnih maraka (400 kuna), u što se ne računa alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana te motorna ulja i goriva, a da svakodnevno brojni građani preko granice odlaze upravo zbog tog razloga, ukupni iznos koji su Slavonci ostavili u BiH mnogo je veći.

Puno je kupaca, posebno iz županjske Posavine koji često odlaze u Orašje i troše manje od 100 KM (400 kuna) za jednu kupovini, a treba spomenuti Arizonu te poznatu orašku pijacu gdje Slavonci također ostavljaju pozamašne svote, ali ne ostvaruje pravo na povrat poreza.

Osim po “špeceraj”, gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda. Najtraženija roba zasigurno je rezani duhan koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna za kilogram, piše “Glas Slavonije”.

Kupci kažu da se na kupljenu robu u vrijednosti od 100 KM, uključujući i povrat PDV-a, može uštedjeti oko 150 kuna.

Sve više mladenaca iz Županje i okolice svoje svadbene svečanosti odlučuje organizirati u restoranu u Orašju, gdje gosti imaju punu komociju i pušači ne moraju svako malo izlaziti van zapaliti cigaretu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh