BiH

Nova drama u Kruščici, ljudi u šoku: Policija na osnovu Facebook fotografija privodi mještane na razgovor, drži ih satima…

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona pozivaju na saslušanje mještane koji se protive gradnji mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, potvrdilo je za agenciju “Patria” više mještana iz ovog mjesta kod Viteza.

Protesti

Iz MUP-a su također od nekoliko mještana oduzeli privatno oružje, iako su za njih imali urednu dokumentaciju.

Muris Đelilović rekao je jučer za agenciju Patria da je više od tri sata proveo u MUP-u na saslušanju, nakon čega je protiv njega pokrenuta krivična prijava u kojoj se kvalifikuje kao vođa građana koji narušavaju javni red i mir.

“Pokušavaju nas prikazati kao da smo mi grupa kriminalaca, a ne čestiti i pošteni građani koji brane svoju državu upravo od nasrtaja onih čije namjere nisu čestite”, rekao je Đelilović.

Četvorica mještana Kruščice već su kažnjeni sa ukupno 1.200 KM kazne zbog protivljenja gradnje mini hidrocentrala.

Administratori dvije Facebook stranice “Kruščica” i “Ne Podržavamo Izgradnju MHE na rijeci Kruščici”, rekli su “Patriji” da je policija na osnovu fotografija sa protesta koje su objavljivali pozivala građane na informativni razgovor, te da su nakon toga povukli sve fotografije protesta sa društvenih mreža.

Mještani Kruščice već danima blokiraju gradnju mini hidrocentrala na rijeci Kruščici, jer se radi o izuzetnim prirodnim ljepotama, kao i o vodozaštitnoj zoni iz koje se napaja najveći dio Zenice.

“Vlast nas pokušava zastrašiti uz pomoć policije. Poručujemo im da neće uspjeti”, rekao je Đelilović.

Nekoliko dana ranije Specijalna jedinca MUP-a SBK proteste je razbila upotrebom sile, ali mještani ni nakon toga ne odustaju od svojih prava.

Mještani su jutros ponovo blokirali pristup koritu rijeke Kruščice.

Spor između mještana Kruščice i investitora traje već godinama. Đelilović optužuje bivšeg SDA-ovog načelnika Advana Akeljića da je neke od najljepših dijelova njihovog sela dao pod koncesiju firmi HIGRACON d.o.o. Sarajevo.

“Priča oko izgradnje dvije mini hidrocentrale na rijeci Kruščici krenula je iz perioda načelnika općine Vlade Alilovića. On tada nije želio dati koncesiju na rijeku Kruščicu, iako je imao ogroman pritisak iz SDA da to učini. Kada je Alilović otišao sa vlasti, rijeku pod koncesiju dao je SDA-ov načelnik Akeljić, a aktualna vlast nastavila podržavati projekat”, rekao je Đelilović.

Mediji su ranije objavili da postoje ozbiljne indicije da iza gradnje mini hidrocentrala na rijeci Kruščici stoji direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman. Selman ovu vijest nije potvrdio, ali ni demantovao, navodi “Patria“…

Direktor sarajevske firme HIGRACON koja gradi ove mini hidrocentrale na Kruščici je Armin Hadžialić. Mediji su ranije objavili da je Arminov brat Sabahudin Hadžialić, Selmanov savjetnik u vrijeme dok je Selman bio premijer SBK.

Selmanova porodica već ima iskustvo u mini hidrocentralama. Ime direktora Razvojne banke FBiH već se u medijima dovodilo u vezu sa nezakonitim radnjama.

Na pitanje novinara agencije “Patria” da komentariše dešavanja u Kruščici, direktor HIGRACON-a Hadžialić je rekao da nema komentar u vezi sa ovim slučajem.

Direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman nije potvrdio, ali ni demantovao da stoji iza gradnje mini hidrocentrala u Kruščici.

Ombudsmani za ljudska prava otvorili su predmet u slučaju Kruščica.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh