BiH

Konaković: “U periodu od 6 do 9 mjeseci prestanak redukcija u Sarajevu”

“Jedan od glavnih problema sa kojim se više od godinu dana suočava glavni grad BiH je pitanje vodosnabdijevanja. Ovaj problem bi navodno trebao biti u potpunosti riješen u periodu od 6 do 9 mjeseci”, izjavio je Elmedin Konaković, premijer sarajevskog kantona.

Elmedin Konaković - Twitter

“Osnovni razlog ne leži u novom menadžmentu, nego u odnosu prema tom problemu. Tokom 16 godina nije, čini mi se, ni šaraf zamijenjen na vodovodnoj mreži, niti je bilo kakav tehnološki proces uveden koji bi nam garantovao da količine vode, koje su sasvim dovoljne za Kanton Sarajevo, dođu do građana. Druga stvar je ta unutrašnja organizacija firme u kojoj su sve politike koje su njome upravljale, a skoro su se sve izmijenile, postavljanjem izvršnih direktora i svojih stranačkih aktivista to preduzeće s aspekta ljudskih resursa destruisali. Tu ima jako puno ljudi, ne može se reći da su oni višak, ali nisu to ljudi iz te struke koji bi mogli garantovati opstanak ovog možda najbitnijeg preduzeća KS”, tvrdi premijer Konaković.

Haber.ba” podsjeća da su u nekoliko navrata eksperti iz oblasti upravljanja vodovodnim sistemima godinama upozoravali na neophodnost sistemskog rješavanja problema vodosnabdjevanja u Sarajevu, ali da su zbog podjeljenosti unutar organizacione strukture preduzeća ovakve ekspertize obično završavale tek kao mrtvo slovo na papiru.

“Kulminacija onoga što je nezadovoljstvo ove vlade je neusaglašenost naših stavova i menadžmenta Vodovoda, koji ima svoju viziju i bavi se više unutrašnjim benefitima i pravima, a manje svojom uslugom – isporukom vode. Za nas je to potpuno obrnuto. Odgovor leži u tome da ljudski resursi onih koji sada upravljaju ovom firmom ni izbliza nisu zadovoljili zahtjeve Vlade i građana da se stanje popravi”, tvrdi Konaković.

Konaković naglašava i da se već od naredne sedmice može očekivati imenovanje novog Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacija, a nakon toga i novog menadžmenta. Vladin stručni tim koji će raditi na rješavanju problema vodiće glavni konsultant Dževad Koldžo.

Haber.ba” podsjeća i da je Vlada Kantona Sarajevo u budžetu već obezbijedila novih 50 miliona KM, koliko će stići u Kanton od EBRD-a, a što je glavni adut premijeru prilikom izjava “da je moguće u roku od šest do devet mjeseci stabilizovati isporuku i ukinuti redukcije, a onda nadgradnjom sanirati te ogromne gubitke vode”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh