BiH

BiH i Makedonija potpisale Sporazum o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola

U sklopu zvanične bilateralne posjete Republici Makedoniji, Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i sekretar ministarstva Igor Pejić održali su sastanak sa delegacijom Ministarstva prometa i veza Republike Makedonije koju predvodi ministar Goran Sugareski, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ismir Jusko - Privrednastampa.ba

Na sastanku je inicirana uspostava vazdušne linije Skoplje – Sarajevo, te dogovoreno preduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije.

Konstatovana je uspješna saradnja dvije države u oblasti cestovnog prevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dva ministarstava o ukidanju dozvola za prevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između BiH i Makedonije, od 67,08 posto pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 posto u 2016. godini.

Također, je naglašena potreba intenziviranja saradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unaprjeđenja željezničkog prijevoza.

Analizirano je pitanje pristupanja BiH Sporazumu o Prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne saradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama.

Posebno su analizirane mogućnosti saradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko-jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

Na marginama sastanka, Jusko i Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Makedonije su potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području obje države.

Stupanjem sporazuma na snagu, građanima BiH i Makedonije koji legalno borave na teritoriji dvije države, vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka bh. građana koji žive u inostranstvu.

Osim Makedonije, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je sporazume o priznavanju vozačkih dozvola potpisalo s Austrijom, Francuskom, Njemačkom, Danskom i Australijom, te su bh. vozačke dozvole priznate u ovim državama tako da je iste moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, dok su u završnoj fazi pripreme sporazuma s Italijom i Turskom, te drugim zemljama EU.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh