BiH

BiH – Arakan: Isti putevi sudbine i 1995. i 2017. godine

”Mislim da je ova planeta Zemlja, na način mog razmišljanja, doživjela nevjerovatno dno ljudskosti”, mišljenje je Muhameda Omerovića koji je preživio srebrenički “Put smrti” u ratnom vihoru je 90-ih pogodio Bosnu i Hercegovinu.

Genocid u Srebrenici - Ilustracija/Twitter

Opravdanje za svoje tvrdnje Muhamed pronalazi u aktuelnom masakru koji se svakodnevno dešava nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru iz pokrajine Rohingya.

Ako čovjek samo pogleda fotografije arakanskih muslimana i pokuša ih uporediti sa fotografijama i videozapisima iz BiH, jasno će se uočiti nevjerovatna sličnost u načinu vršenja egzekucija i masakra koji se ne može  opisati riječima…

Muhamed Omerović je imao 18 godina kada je počeo posljednji rat u Bosni i Hercegovini. Već u tim godinama se pridružio vojsci, a u Srebrenici se našao u julu 1995. godine. Nakon pada Srebrenice pod agresorsku vlast Omerović se našao  u koloni na ”Putu smrti“.

“Iz te kolone iz koje je bilo gotovo pa nemoguće izaći živ, dragi Bog je ipak, dao da je nas nekoliko, negdje oko dvije tri hiljade preživjelo tu torturu, vjerovatno da bi ostali kao živi svjedoci načina ubijanja naših sunarodnjaka u tom genocidu koji je kasnije i kasnije presuđen i ozvaničen kao genocid na teritoriji Bosne i Hercegovine”, rekao je Omerović novinarima AA. Danas, kada gleda te stravične prizore ratne slike se ponovo vraćaju.

“Nevjerovatno da se opet pred očima cijelog svijeta, pred očima svjetskih civilizacija sada na takav način muče ljudi”, žalosno govori Omerović. Mišljenje sa Omerovićem dijeli i Idriz Smajić koji je od Muhameda mlađi tek godinu dana pa je kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini imao 17 godina.

“Saosjećam se sa ovim narodom kojem se dešavaju slične i gore stvari koje smo mi preživjeli”, tvrdi  Smajić dodavši da bi bio presretan kada bi mogao pomoći barem na sekundu da se probudi “nečija svijest i da se uradi nešto pozitivno za taj narod”.

“U potpunosti se saosjećam i u potpunosti mi je žao tog naroda. Nije bitno koju religiju, koju vjeru zastupa, koje je boje kože. Ne znam šta taj narod smeta nekome”, dodao je Smajić podjećajući na još komplikovaniju situaciju jer su za vrijeme rata muslimani u BiH imali vojsku da ih koliko toliko brani dok muslimani u Arakanu nemaju priliku ni za to, niti imaju nekoga ko bi štitio njih i njihova prava.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh