BiH

BiH: Stranke niču k'o iz zemlje

Teško da bilo gdje u svijetu ima više političkih partija na jednom manjem prostoru kao što je to slučaj u BiH.

Ova brdovita, balkanska zemlja ima 149 registrovanih političkih subjekata, a u najavi je osnivanje još nekoliko političkih partija pa je sasvim očekivano da će do predstojećih izbora ovaj broj daleko premašiti 150.

Zanimljivo je da se taj broj povećava od izbora do izbora pa je na prošlim općim izborima 2014. godine bilo 113 političkih subjekata od toga političkih partija 65, te 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Na kandidatskim listama bilo je ukupno 7.748 kandidata, koji su se borili za ukupno 518 mandata. To znači da se u prosjeku za jedan mandat borilo 14,96 kandidata…

Zbog toga što više od godinu dana nisu obavljali predviđene aktivnosti, Sudovi su u 2009. godini dostavili prijedlog za brisanje čak 136 političkih stranaka, u 2011. godini za četiri političke stranke, 2012. godine za pet političkih stranaka i 2015. godine za 13 političkih stranaka.

Na posljednjim lokalnim izborima u BiH održanim 2016. godine registrovano je rekordnih 451 politički subjekat i to 102 političke partije, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, te 52 nezavisna kandidata u ime grupe građana i šest njih u ime udruženja građana (nacionalne manjine), kao i 17 lista nezavisnih kandidata.

Nevjerovatno zvuči i činjenica da je na prošlim izborima registrovan i rekordan broj kandidata na kandidatskim listama političkih subjekata i to čak 30.445.

Svi hoće u politiku, makar i nemali nekih predispozicija za bavljenje njome, svakako, politika će se baviti sa njima. Razlog je jednostavan i u stilu one stare: “Para kapa bez po muke”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh