BiH

Pendeš u Washingtonu: “Doneseno više od 180 mjera i preporuka za eliminisanje rizika korupcije”

Prvoga dana posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je u Washingtonu, u State Departmentu razgovarala sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hoytom Yeeom, a nakon toga i s direktorom za Balkan Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Bradom Berkleyem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Marina Pendeš - Avaz.ba

Razgovaralo se o postignutom napretku BiH u procesu knjiženja vojne imovine, implementaciji Pregleda obrane i povećanom doprinosu NATO misiji u Afganistanu.

Pendeš je sastanke iskoristila da otvoreno govori o trenutnom stanju, izazovima i perspektivama Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, posebno o aktivnostima značajnim za euroatlantski integracijski put BiH.

Pored toga, Pendeš je govorila kao panelistica na NATO-ovoj trodnevnoj Konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru odbrane. Konferencijom se obilježava deseta godišnjica kako je Sjeveroatlantsko vijeće za partnerstvo (EAPC), u okviru plana za izgradnju odbrambenih institucija (PAP-DIB), pokrenulo istoimenu inicijativu, u koju su MO i OS BiH uključeni od samog početka. Pendeš na konferenciji učestvuje na poziv pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa.

U obraćanju, Pendeš je naglasila da je u okviru MO i OS BiH doneseno više od 180 mjera i preporuka za eliminisanje rizika korupcije i povećanja povjerenja u institucije. One se odnose na veću transparentnost u javnim nabavama, finansijama, prijemu u službu, procedurama izbora vojno-diplomatskih predstavništava, edukaciji, primanju poklona, suzbijanju trgovine uticajem i slično.

U okviru Akcionog plana MO BiH izradili smo metodologiju, a potom i Procjenu svih radnih mjesta unutar MO BiH na osjetljivost od korupcije. Ovu aktivnost proveli smo u saradnji s norveškim Centrom za integritet u oblasti odbrane (CIDS) i prva smo institucija u državi koja je preduzela ovako konkretne poteze,” kazala je Pendeš.

Navodeći primjere korupcije, Pendeš je istakla da se radi na njihovom sankcionisanju. Posebno se osvrnula na uzimanje mita pri prijemu novih vojnika u službu i činjenicu da su nakon mjera kažnjavanja poduzeti i koraci za veću transparentnost i bolji nadzor prijema.

Svoje izlaganje ministrica odbrane BiH je zaključila pozitivnim primjerima poštivanja kodeksa ponašanja i primjernog angažovanja pripadnika OS BiH u zemlji, ali i međunarodnim vojnim operacijama.

Uz ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš, u delegaciji su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general bojnik Mirko Tepšić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić, te zamjenik ambasadora BiH u SAD Miljenko Mišić i vojni predstavnik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh