BiH

Evropa: Hrvatska se mora konsultovati sa BiH oko gradnje Pelješkog mosta

“U pripremi i implementaciji projekata finansiranih iz EU oslanjamo se na povjerenje u naše partnere u zemljama članicama da će provesti potrebne konsultacije sa svojim susjednim zemljama”, potvrdio je glasnogovornik Evropske komisije Johannes Bahrke odgovarjući na pitanje oko izgradnje Pelješkog mosta.

“Ključno je da Hrvatska i BiH održe dobre susjedske odnose i riješe ovo pitanje konstruktivnim dijalogom”, pojasnio je Bahrke podsjećajući da Evropska komisija prati razvoj događaja oko Pelješkog mosta ali da je i dalje ključno da se niko u BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta.

“Svima treba da bude jasno da već donesenu odluku o sufinansiranju ne mogu tako lako poništiti”, poručeno je iz Evropske komisije.

Haber.ba” podsjeća da je posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta zbog nemogućnosti postizanja bilo kakvog dogovora oko izgradnje Pelješkog mosta čemu su se najvećim dijelom suprotstavljali predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu koji po ovom pitanju imaju i podršku predstavnika srpskog naroda, čime pitanje izgradnje Pelješkog mosta prevazilazi interese države i postaje isključivo nacionalno pitanje. “Haber.ba” ističe da je pomalo degutantno da se i u ovom slučaju pokušavaju čuvati “hatori” Hrvatskoj pa makar to bilo i na uštrb vlastite države u kojoj naši državnici, uglavnom sa hrvatskim prefiksom, primaju pozamašne plaće. Dokaz toga jeste i današnji potez ministra finansija BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je danas uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te visokim zvaničnicima Evropske unije u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta. U Bevandinom pismu stoji i da pismo koje je je ranije poslao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ni u kom slučaju ne odražava stav Vijeća ministara nego lični stav predsjedavajućeg Zvizdića i njegove političke partije (Stranke demokratske akcije – SDA).

Postavlja se pitanje, u čije je ime, i čiji je stav u svom pismu upućenom na adrese hrvatskog premijera Plenkovića, Jean-Claude Junkera, predsjednika Evropske komisije, Corine Cretu, povjerenika Evropske komisije za regionalnu politiku i Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, iznio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda?

Haber.ba” ističe i da se nastavak sage domaćih političara oko izgradnje Pelješkog mosta očekuje sutra na 51. sjednici Zatupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tokom sjednice očekuje se i usvajanje Deklaracije kojom se traži da Hrvatska zaustavi sve aktivnosti na ovom infrastrukturnom projektu. Deklaraciju su do sada potpisala 24 zastupnika i to zastupnici iz SDA, SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka, DF-a, A-SDA i BPS-a.

Parlamentarci bi sutra trebali nastaviti i raspravu o materijalima koje je PS BiH ranije dostavilo Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH na čelu sa ministrom Juskom.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh