BiH

LJETO U ABAKUSU – AKTIVNO UČENJE KROZ EDUKATIVNE POSJETE

Dijete je kreativni istraživač svijeta u kome živi i kao takvo slobodno, samostalno i aktivno se uključuje u svijet oko sebe prema svojim interesovanjima, mogućnostima i osobinama.

Aktivno učenje abakus

Polazak djeteta u školu većinom predstavlja prekid njegovog istraživačkog duha i kreativnosti zbog tradicionalne nastave koja mu nameće okvire po kojima mora učiti i razmišljati.

Zato u “Abakus”-u u toku cijele godine primjenjujemo metode aktivnog učenja sa predškolcima, ali i školarcima, jer želimo da znanja stečena u “Abakusu” budu trajna, da djeca uče iz praktičnih vježbi i da uče neposredno izvan radne sobe i učionice…

Termin aktivno učenje se uveliko upotrebljava u internacionalnom diskursu o obrazovanju i ima različite interpretacije. Benjamin Franklin je pojam aktivnog učenja ovako izrazio: “Reci mi, i ja mogu zaboraviti. Pokaži mi, i ja mogu zapamtiti. Uključi me, i ja ću shvatiti zauvijek.”

U skladu sa navedenim u “Abakusu” u toku cijele godine, a posebno za vrijeme ljeta organizujemo edukativne posjete različitim instutucijama, firmama i organizacijama, kako bi djeca metodama aktivnog učenja, na neposredan način usvajala praktična znanja i iskustva.

Za vrijeme proteklog ljeta posjetili smo:

  1. Policijsku stanicu “Centar” Zenica,
  2. JU Opću biblioteku Zenica,
  3. Supermarket “Bingo”,
  4. Gradsku arenu Zenica,
  5. Stadion “Kamberović polje” Zenica,
  6. Službu hitne pomoći “Doma zdravlja” Zenica,
  7. Metalurški institut “Kemal Kapetanović” Zenica,
  8. JP “BH” pošta Zenica
  9. Profesionalnu vatrogasnu brigadu grada Zenice,
  10. Multiplex “Ekran” Zenica.

1. U policijskoj stanici djeca su uživala u vožnji policijskim kombijem, gledali su nadzorne kamere grada Zenice, upoznali su policijsku opremu, te naučili koliko je odgovoran i izazovan posao policajca.

2. U Općoj biblioteci Zenica predškolci i školarci su uživali gledajući mnoštvo enciklopedija, zanimljivih, zabavnih i edukativnih knjiga, te na taj način razvijali ljubav prema čitanju različitih sadržaja. Naučili su kako se knjige slažu i arhiviraju. Na kraju ih je, sa nekoliko pjesama i svirku na gitari, obradovao zaposlenik biblioteke.

3. Kako bi djeca usvojila pravila ponašanja u prodavnici sa tetama i učiteljicama su posjetili supermarket “Bingo”. Upoznali su se sa djelatnošću prodavnice, zaposlenicima, naučili kako se pravilno ponaša u prodavnici, kako se plaća i kreće prodavnicom.

4. Edukativna posjeta gradskoj “Areni” Zenica ostat će upamćena, jer su djeca prisustvovala košarkaškim utakmicama i navijala. Obišli su cijelu “Arenu” i upoznali se sa njenim prostorijama.

5. Edukativna posjeta stadionu “Kamberović polje” iskoristili smo za štafetno takmičenje za djecu i trčanje na 400 m. Posebno zanimljiva je bila utrka zaposlenika “Abakus”-a sa kojom su djeca oduševljena.

6. U edukativnoj posjeti Službi hitne pomoći “Doma zdravlja” Zenice naučili smo mnogo toga. Naučili smo da ljekari u hitnoj moraju biti jako obrazovani, spretni i hrabri, kao i ostalo medicinsko osoblje. Naučili smo sa kakvim ozljedama dolaze i obišli prostorije u kojima se iste saniraju i liječe. Upoznali smo se sa aparaturom i priborom za rad. Poseban doživljaj za našu djecu bila je vožnja u vozilu Hitne pomoći.

7. Naši školarci imali su jako zanimljivu posjetu Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici.

U Institutu su posjetili Zavod za zavarivanje, Zavod za zaštitu i ekologiju, Zavod za elektrotehniku i automatiku, Zavod za metaluršku hemiju, gdje smo učili o različitim materijalima, priboru za rad i poslu inžinjera.

8. Osoblje JP “BH pošta” je, također, bilo jako ljubazno i susretljivo prilikom posjete, gdje su nastojali djeci pružiti informacije o ovom segmentu saobraćaja. Ovdje smo naučili ko sve radi u pošti, koje usluge pošta pruža građanima, te kako šaljemo pisma, razglednice, telegrame i sl.

9. Djeca predškolaca i školaraca su imala priliku učestovati u edukativnoj posjeti “Vatrogasnoj službi grada Zenice”. Djeca su naučila: ko su uposlenici Vatrogasne službe, kako nastaje požar, kako mogu spriječiti požar, kada mogu pozivati Vatrogasnu službu, koju opremu koriste u obavljanju svog posla i sl. Oduševljenje je bilo najveće kada su puštali vodu iz crijeva vatrogasnih vozila.

10. Naša djeca nakon posjeta preduzećima, sportskim terenima, službama itd., imala su priliku posjetiti i Multiplex “Ekran” Zenica i pogledati zanimljiv i zabavan crtić “Ričard roda”.

Ovom prilikom se zahvaljujemo zaposlenicima svih institucija, organizacija i preduzeća, sa kojima imamo odličnu saradnju u stvaranju kvalitetnog programa u okviru kojeg možemo koristiti metode aktivnog učenja s ciljem usvajanja praktičnog znanja, vještina i sposobnosti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh