BiH

 Reakcija iz Haga na tvrdnje Grabar Kitarović: Presude suda u Hagu zasnovane na pravu i dokazima

Na tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović da će će Haški tribunal izgubiti kredibilitet ukoliko se potvrdi prvostepena presuda za udruženi zločinački pothvat protiv Jadranka Prlića i drugih, reagovao je i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

U njihovoj reakciji između ostalog navedeno je da je “Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nezavisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče njihovim sudijama”, rekao je za “N1” portparol ICTY-a Nenad Golčevski…

Ni pojedini političari u BiH nisu bili “štedljivi” po pitanju poražavajućih tvrdnji Grabar – Kitarović.

“Hrvatska se plaši, jer bi u slučaju potvrđivanja presude o udruženom zločinačkom pothvatu, Hrvatska žrtvama morala isplatiti odštetu”, ustvrdio je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac.

“Izjava predsjednice Hrvatske je logički nerazumljiva i čudna. Da su Tuđman, Šušak i Bobetko to što su radili, radili kao privatne osobe – to bi imalo smisla. Međutim, sve što su radili, radili su kao najznačajniji činioci tadašnje Hrvatske. Na taj način su sve svoje resurse stavili na raspolaganje Herceg-Bosne. Upravo onim što je stavljeno na raspolaganje Herceg-Bosni učinjeno je sve što je učinjeno, logori i tako dalje. Bez podrške Hrvatske, Herceg-Bosna ne bi mogla sve to učiniti. Djelujući tako, Tuđman, Bobetko i Šušak su Republiku Hrvatsku uveli u udruženi zločinački pothvat. I to je činjenica”, izjavio je Genjac.

Haber.ba” podsjeća da je predsjednica Hrvatske gostujući na “N1” ranije izjavila da bi po njenom mišljenju Haški sud mogao izgubiti svaki kredibilitet.

“Uzmimo jednostavno činjenice. Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, a njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Franje Tuđmana do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Janka Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način, govoreći kolokvijalnim jezikom, na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda”, tvrdi  Grabar-Kitarović.

Haber.ba” podsjeća da je sud u Hagu 2013. godine osudio Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”. Potvrđivanje ove presude očekuje se u oktobru a sa njenom provedbom konačno bi se potvrdila jasna uloga Hrvatske u agresiji na BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh