BiH

Najviši britanski diplomata u posjeti Bosni i Hercegovini

Nakon posjete britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine, stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, ser Simon McDonald će 10. i 11. septembra posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Simon McDonald

Najviši britanski diplomata će naglasiti stalnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i šireg regiona. On će ozvaničiti početak britanskog predsjedavanja “Berlinskim procesom” i razgovarati o planovima za naredni Samit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati 2018.godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ser Simon McDonald će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem te sa njima razgovarati o nastavku britanske podrške reformama u polju modernizacije ekonomije kao i na koji način Bosna i Hercegovina može ubrzati napredovanje na svom putu ka euro-atlantskim integracijama.

Ser McDonald će posjetiti Vojnu bazu Butmir kako bi se upoznao sa najnovijim detaljima djelovanja snaga EUFOR-a na održavanju sigurnog okruženja, te posjetio spomenik i odao počast 59 britanskih vojnika koji su dali živote za mir u Bosni i Hercegovini.

On će se još sastati i sa članovima Fellowship programa Britanske ambasade, a koji su lideri u različitim poljima rada u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su uključeni u široki spektar projekata koje finansira britanska vlada, kao što su jačanje profesionalizma, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, te borba protiv korupcije. U toku su i veliki projekti koji za cilj imaju poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje privatnog sektora, kako bi se otvorila nova radna mjesta i prilike za mlade iz cijele zemlje.

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ser Simon McDonald će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh