BiH

Pendeš u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš predvodi izaslanstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) koje će od 11. do 13. septembra biti u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Marina Pendeš - Republika.ba

Na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa, ministrica Pendeš učestvuje na NATO-ovoj konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru odbrane, prenosi “Fena”…

Ovom konferencijom obilježava se deseta godišnjica pokretanja istoimene inicijative, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka. Ministrica je pozvana da učestvuje kao panelistica na prvom panelu Konferencije.

Tokom posjete, ministrica će s delegacijom imati niz važnih bilateralnih sastanaka u Washingtonu – u ponedjeljak, u sjedištu State Departmenta sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoytom Yeeom, zatim u Bijeloj kući, na Vijeću nacionalne sigurnosti na kojem će domaćin biti direktor za Balkan ovog Vijeća Brad Berkley.

Sutradan, ministrica Pendeš s delegacijom će imati bilateralni sastanak s pomoćnikom glavnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku (PASP) Alejandrom Alvargonzalesom, nakon čega se u Pentagonu sastaje sa zamjenikom ministra odbrane SAD Patrickom Shanahanom.

Planirano je da se Shanahanu prezentuju ključne aktivnosti MO i OSBiH vezane za proces uknjižbe vojne imovine na državu BiH, provedbe “Pregleda odbrane”, nastavku učešća BiH kao NATO partnera u Operaciji “Odlučna podrška” (Resolute Support) u Afganistanu te ostale aktivnosti značajne za euroatlantski integracioni proces.

Istog dana delegacijs će imati susret sa komandantom svih nacionalnih gardi SAD-a generalom Josephom Lengyelom i razgovarati o Državnom programu partnerstva BiH sa SAD-om.

Nakon završetka Konferencije, u srijedu, ministrica Pendeš će sa delegacijom posjetiti Nacionalnu gardu Savezne države Maryland, gdje će im domaćin biti generalmajor Linda L. Singh.

Uz ministricu Pendeš, delegaciju MO i OSBiH čine zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, pomoćnik ministrice za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zatim stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić, te vojni predstavnik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, saopšteno je iz MOBiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh