BiH

Ambasador Bruce G. Berton: “BiH vam se uvuče pod kožu”

Ambasador Bruce G. Berton u ponedjeljak je u Sarajevu preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH. On je u protekle dvije godine obnašao funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH, i supervizora za Brčko Distrikt.

Bruce G Berton - N1 BiH

Berton je govorio za “N1“, što mu je prvo televizijsko pojavljivanje od preuzimanja nove dužnosti…

“Bio sam zamjenik visokog predstavnika dvije godine, i zavolio sam ovu državu i regiju. Postoji nešto što vam se uvuče pod kožu i drago mi je što sam ovdje”, kazao je u uvodu gostovanja u “Novom danu”.

“BiH kao i svaka druga država ima probleme koje treba riješiti, nije tajna da je to i ovdje slučaj. Zato sam ovdje, želim pomoći. OHR i OSCE u BiH imaju različite misije. OSCE ima više resursa, i prilika da ostvari pozitivan utjecaj ovdje kroz svoje programe i projekte”, kazao je.

O posjeti Vučića BiH kazao je:

“Regionalna saradnja je važna, Vučićeva posjeta ima simbolički značaj. Vjerujem da predstavlja priliku za Srbiju i BiH, da nastavljaju razvijati svoje odnose, da rade na projektima i reformskim procesima”.

To govori u svjetlu preuzimanja predsjedavanja Srbije Forumom sigurnosti i saradnje OSCE-a, što je iznimno bitno, jer tvrdi da može odgovoriti na transnacionalna pitanja poput radikalizacije i trgovine ljudima.

“Radujem se budućim dešavanjima”, kratko je kazao Berton.

Ima komentar i na izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je nedavno kazala da je u BiH prisutno 5.000 selefista.

“Ne znam da li OSCE ima podatke, ali ono što mogu reći jeste da poruke poput tih narušavaju odnose među državama. Agencije treba da sarađuju, a ovdje je potreban solidan dijalog”, ocijenio je Berton.

Smatra da svi zajedno trebaju uložiti napore u borbi protiv terorizma i radikaliacije, raditi sa građanskim društvom na projektima dugoročnog karaktera.

“Odgovoran sigurnosni sektor koji će odgovoriti na izazove u regiji. Radili smo na uništavanju viška eksploziva, obuku službenika u oblasti sigurnosti, napori u brobi protiv ekstremizma. Imamo važne programe. Pristup OSCE-a nije vidljiv, a nastojimo raditi sa najnižim nivoima vlasti, građanskim društvom”, kazao je Berton u nadi da će to sve dati rezultate.

OSCE će davati preporuke, instruirati kako izvršiti poboljšanja gdje je to potrebno.

Zatvaranje Tribunala u Haagu, nove presude u novembru, Berton komentariše:

“Vjerujem da postoje mnoga mišljenja o tome kako je radio Haag, kako lokalne institucije rade – sa stanovišta OSCE-a ostvaren je napredak. On će se nastaviti. Tražit ćemo da se izvrše poboljšanja.”

“Postoje određena ograničenja od bh. pravosuđa kada je sektor medija u pitanju. Vjerujem da će biti riječi o korupciji, jer vladavina prava je bitna riječ u ovoj državi, korupcija protiv istaknutih osoba – to je važno što ćemo vidjeti. Vraćamo se na praćenje, analize, pogotovo u pitanju korupcije istaknutih osoba. Vidjet ćemo još izvještaja sa konkretnim preporukama. Odnosi se dosta na pravosuđe, možda nije sve vidljivo odmah. Bit će još izvještaja sa konkretnim prijedlozima”, ocijenio je Berton.

Potrebno osigurati da radimo sa organizacijama građanskog društva. Građani se brinu o poslu, preživljavanju, egzistenciji, ali vladavina prava i borba protiv korupcije će nas dovesti do toga – smatra novi šef misije OSCE-a u BiH, u prvom TV pojavljivanju od preuzimanja dužnosti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh