BiH

Tuzlanski kanton: Rad “na crno” najizraženiji u ugostiteljstvu

Od 8.123 inspekcijska nadzora koje je izvršila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK, u njih 5.788, odnosno 71 posto, utvrđeno je poslovanje u skladu sa zakonom.

Kazne za prekršaj izdate su za 2.014 subjekata nadzora, odnosno 25 posto njih, a izdato je 551 rješenje o zabrani rada.

Advertisements

Također, izdato je 1.067 prekršajnih naloga u vrijednosti 880.980 KM, što je u odnosu na isti period prošle godine za 372 naloga više, odnosno za 460.000 KM više.

Najniža kazna za prethodni period iznosila je 50, a najviša 11.500 KM, koja se odnosila na oblast radnih odnosa, dok je prosječna kazna iznosila 825 KM.

Najneuređenija oblast je ugostiteljstvo u kojoj je 35 posto od ukupnog broja radnika zatečeno da rade “na crno“, dok je najuređenija oblast kada se radi o angažovanju radnika i sklapanja ugovora u radu – proizvodnja.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ukazano je i na problem neizdavanja fiskalnog računa, za šta je predviđena kazna u iznosu od 3.000 KM.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh