BiH

Trebinje: Požari ove godine uzrokovali višemilionsku štetu

Trebinje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari koji su načinili štetu na 9.100 hektara površine.

Požari su uništili zelene površine čime je prouzrokovana ogromna šteta koja se procjenjuje na 1.272.000 KM.

Advertisements

Izvještaj u kojem su definisane direktna i indirektna šteta će biti dostavljen Vladi bh. entiteta Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šumama Srpske” da bi se učinilo sve da ova šteta bude sanirana.

U izvještaju nije navedeno da je potrebno izdvajanje finansijskih sredstava za nabavku dodatne opreme za djelovanje u slučaju požara zbog toga što će grad Trebinje zajedno sa Vatrogasnim savezom i Civilnom zaštitom bh. entiteta RS praviti planove za obnavljanje opreme i mehanizacije.

Prioritet u smanjivanju šteta bit će stanovništvo koje je pretrpilo gubitke u požarima, naglasio je gradonačelnik Trebinja.

Kako bi se razgovaralo o načinima na koje će se ovakve i slične situacije u budućnosti izbjeći, održan je sastanak gradonačelnika Trebinja, Luke Petrovića sa rukovodstvom Javnog preduzeća “Šume Srpske”.

Na sastanku je dogovoreno da će “Šume Srpske” dati finansijsku podršku kako bi se u Centru za gazdovanje kršom uzgojile i razvile nove kulture koje mogu opstati na ovom području, odnosno koje mogu podnijeti visoke temperature i duge sušne periode, a da će u tom procesu učestvovati i stručnjaci.

Generalni direktor JP “Šume Srpske” Risto Marić kazao je da opožarene površine ovog preduzeća iznose oko 22.000 hektara, te da indirektna šteta iznosi oko dva miliona KM, dok će direktna biti mnogo veća.

 

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh