BiH

Plenković u Mostaru otvorio pučku (Javnu) kuhinju posvećenu Didaku Buntiću

Presijecanjem vrpce predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru je večeras svečano otvorio pučku (javnu) kuhinju posvećene fra. Didaku Buntiću i studentsku menzu sazidane u sklopu franjevačkog kompleksa DOMPES za studente i osobe slabe imovinske moći, javlja Anadolu Agency.

Plenković - AA

Plenković je kazao kako je veoma značajno da se ovaj objekt otvara baš večeras u Mostaru, kad se ujedno obilježava 100. godišnjica spašavanja više od 12.000 gladne djece iz Hercegovine, koje je fra Didak Buntić odvodeći u Slavoniju spasio od smrti.

Advertisements

“Ovaj dom je na tragu dobrote i osnovne kršćanske ideje fra. Difaka Buntića. Ljudska solidarnost i ljubav ključ su našeg djelovanja bilo ono svjetovno, duhovno, akademsko, ekonomsko ili u bilo kojem drugom kontekstu. Zato poruka ovoga doma za sve studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponovno ponavlja tu temeljnu ideju i to osnovno načelo. Vlada Republike Hrvatske je saveznik BiH i svaki put kad to može podržat će sve inicijative, posebno one koje vode očuvanju identiteta i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH”, kazao je Plenković prilikom svečanosti.

Pučku (Javnu) kuhinju posvećenu fra Didaku Buntiću i studentsku menzu blagoslovio je nadbiskup monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

“Ova kuća je plod mira i zajedništva u zaustavljanju odljeva mladih. A za zaustavljanje odljeva mladih još se nije ovdje našao način”, kazao je apostolski nuncij u BiH te pozvao sve koji su u mogućnosti da poduzmu sve kako bi mladima u BiH osigurali ostanak i opstanak.

Studentski doma i pučka (Javna) kuhinja Dompes u Mostaru su na nekadašnjoj liniji razgraničenja sagradili franjevci pod vodstvom fra Ike Skoke, a vrata će kako je kazao Skoko ovoga centra biti otvorena onima u potrebi.

“Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni studentski dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka (Javna) kuhinja i Međunarodni centar za dijalog. Riječ je o projektu mostarskih franjevaca sagrađen novcima preko 4.000 donatora”, kazao je Skoko navodeći kako je Vlada Republike Hrvatske najveći donator. Također je izrazio nadu da će ovaj dom u cijelosti biti završen u što skorije vrijeme.

“Završeno je 75 posto projekta. Do sada smo prikupili i utrošili oko tri miliona maraka. U potpunosti smo završili pučku (Javnu) kuhinju, hol i studentsku menzu”, rekao je fra Iko.

Centar za dijalog, kako je naglasio otvorit će se martu sljedeće godine, a prve studente u sobe bi mogli primiti već do Božića, ako se nastavi ovim tempom i s donacijama i sa izgradnjom.

Inače, Dompes se nalazi u neposrednoj blizini crkve Sv. Petra i Pavla u Mostaru, a moći će primiti oko 150 studenata. Studenti će imati sve potrebne uslove za život i studiranje. Pučka (Javna) kuhinja za beskućnike nosi, pak, naziv po fra Didaku Buntiću koji je prije 100 godina spasio hiljade hercegovačke djece od gladi prebacivši ih u Slavoniju.

Važan segment Dompesa je i Međunarodni centar za dijalog, budući mostarski franjevci već godinama grade izuzetno dobre međureligijske odnose s predstavnicima Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. U tom pogledu, uprkos svim ratnim razaranjima kako objekata tako i društava, Mostar je danas jedan od rijetkih istinskih multireligijskih centara ne samo u BiH nego i u široj regiji.

Cijeli kompleks je površine oko pet hiljada metara kvadratnih, na šest etaža od podruma, prizemlja, četiri sprata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh