BiH

Bojkot nastave u Kiseljaku zbog segregacije bošnjačke djece

Određeni broj roditelja Bošnjaka u Kiseljaku svoju djecu danas nisu odveli na prvi dan nastave. Razlog je, kako navode, bošnjačka djeca u školi Kiseljak nemaju iste uslove školovanja kao hrvatska djeca koja pohađaju susjednu školu.

bojkot nastave u Kiseljaku - N1

Vijeće roditelja je održalo sastanak, nakon kojeg su dostavili saopštenje povodom bojkota, u kojem stoji da duži niz godina traje neravnopravan odnos spram djece u obrazovanju i to od Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog Kantona, i Vlade u kiseljačkim osnovnim školama, piše “N1“…

Advertisements

A problemi su:

 • Nedostatak kvalitetnog prostora za nastavu;
 • Školski inventar je star, u pojedinim učionicama više od 40 godina;
 • Nemogućnost pristupa sali za časove tjelesnog odgoja;
 • Prevoz učenika.

Roditelji tvrde da osim OSCE-a niko nije odgovorio na njihove dopise, dok nadležni “čuju glas” koji im se uputi preko medija.

Premijeru SBK Tahiru Lendi su roditelji, kako se navodi u saopštenuju, na početku prošle školskle godine iznijeli sve probleme, ali godinu dana poslije – ne vide pomake.

“Obećali smo da ako ne vidimo pomake u obrazovanju bošnjačke djece iz Kiseljaka, nastava neće početi ove školske godine. Nije se desilo gotovo ništa”, navodi se u saopštenju.

Od nadležnih, roditelji bošnjačke djece traže:

 • Da se sprovede zakon iz 2013. godine o spajanju dvije škole pod jednim krovom i da djeca zajedno idu u školu, koristeći sve društvene resurse namijenjene za obrazovanje – ravnopravno;
 • Da djeca imaju jednak pristup svim prostorijama i sali za tjelesni odgoj;
 • Da sutra, 5. septembra – u prostorijama OŠ Kiseljak 1 održe sastanak sa premijerom, ministrom obrazovanja, predsjednikom Skupštine, zamjenikom i načelnikom Kiseljaka;
 • Vlada SBK i resorno ministrarstvo pod hitno obavi školski inventar i sanaciju prostorija;
 • Izdavanje dozvole za nadogradnju postojeće školske zgrade, i nastavu po bosanskom planu i programu;
 • Traže od nadležnih “ma kako se zvali i kojoj partiji pripadali”, da objasne kako se za jedno djete iz hrvatskog naroda za jednu školsku godinu izdvaja 3.400 KM, a za dijete iz bošnjačkog naroda 1.700 KM?
 • Da se u srednjoj školi Ivan Goran Kovačić obezbijedi prostor za izvođenje nastave po bosanskom planu i programu;

Roditelji u dopisu tvrde da je odnos prema njihovoj djeci “sramotan za civilizacijsko društvo ravnopravnih naroda”.

“Mi smo ravnopravni, ali samo na papiru. Bili bismo ravopravni da sud i tužilaštvo rade svoj posao. Ovim putem ih pozivamo da protiv nadležnih podnesu prijave”.

U zavisnosti od ispunjavanja zahtjeva, roditelji će podnijeti prijave protiv svih onih koji vrše segregaciju djece u školama, navodi se u saopštenju – uz napomenu da će se raditi i na dodatnim zahtjevima, a pomoć očekuju i od HDZ Kiseljak – ukoliko tu ima dobre volje.

Reporter Vladimir Čolaković javlja da u Kiseljaku ima roditelja koji se ne slažu sa bojkotom nastave, jer će se časovi morati nadoknaditi. Sastanak sa nadležnim se očekuje sutra, a Vijeće roditelja je obavilo i mirnu protestnu šetnju Kiseljakom kao upozorenje da neće odustati od svojih zahtjeva.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh